Åben bunker i Horsens

Åben bunker i Horsens
22. 07 2020
I anledning af 75-års jubilæet for befrielsen har Horsens Museum åbnet for guidede ture i et af beskyttelsesrummene i Lunden på Sundvej. Beskyttelsesrummene er normalt spærret af i frem til 31. juli har man mulighed for at kigge ind og få en spændende fortælling om rummene.

Når man går eller kører forbi Lunden i Horsens ved Horsens Museum har man måske set nogle små bakker med beton på toppen. Det er beskyttelsesrum helt tilbage fra Anden Verdenskrig og der blev der bygget 93 offentlige beskyttelsesrum i Horsens. Normalt er de spærret af, men i år har Horsens Museum, i samarbejde med Horsens Kommune, fået mulighed for at åbne for et enkelt beskyttelsesrum og fortælle om rummets funktion og historie.

I samlet flok gik vi fra museets indgang hen til beskyttelsesrummet som ligger ca. 100 meter væk og for at gøre det hele mere autentisk havde rundviser Sandra taget en transportabel højttaler med og her spillede hun luftværnssirener – så var stemningen sat.

Allerede inden vi gik ned af de stejle betontrin og under jorden blev vi advaret og bedt om at dukke hovederne, for indgangsdørene var ikke så høje og man kunne nemt ramme panden mod betonen.

Inde i beskyttelsesrummet var der helt mørkt og køligt, men langsomt fik øjnene vænnet sig til mørket og vi fik fortalt om rummet og om de manuelle ventilationspumper man brugte til at pumpe frisk luft ind.

Rummet som egentlig skuffede i sin størrelse, er en halvkugle af beton hvor der skulle have været plads til 50 personer. Selvom vi stod i Corona-sikker afstand i rummet, føles det allerede tæt i det lavloftede rum.

Selve rundvisningen tog ikke lang tid, men var både spændende og oplysende og det var gratis at deltage. Hvis du skulle have fået lyst, kan du stadig nå en rundvisning tirsdag 28. juli – men husk at det kræver tilmelding på telefon for at sikre sig en plads på rundvisningen.

Praktiske oplysninger

Sted: Horsens Museum, Sundvej 1A, 8700 Horsens

Tid: Fra den 9. juni til den 31. juli. Hver tirsdag kl. 13-15 og onsdag kl. 10-12.

I perioden den 9. juni til den 31. juli kan du hver tirsdag kl. 13-15 og hver onsdag kl. 10-12 melde dig på en gratis tur i beskyttelsesrummet. Vi begynder turene hver hele og halve time med sidste turstart 30 minutter før lukning af beskyttelsesrummet. Tilmelding er nødvendig på telefon 76 29 23 50 mandag til søndag kl. 11-16.

Bemærk at der maks. må være 5 personer med pr. tur pga. Coronasituationen.

Pris: Gratis

Bemærk at telefonisk tilmelding er nødvendig.

Kildall

smiley Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook