Camilla fra Yding er frivillig medhjælper på Smukfest

Camilla Hauberg fra Yding. Foto: Dan Jensen.
Camilla Hauberg fra Yding. Foto: Dan Jensen.
Camilla fra Yding er frivillig medhjælper på Smukfest
11. 08 2019
Bag ved både Bøgescenerne og Stjernescenen er der backstageområder, som er forbeholdt kunstnere, presse, gæster mv. Deres udsendte var et smut i baren i bag Stjernescenen – den tørre luft krævede et krus øl. I baren blev jeg af betjeningen mødt med et stort smil og et venligt ”Hvad skulle det være?”

Tekst og foto: Dan Jensen

Der var ikke så travlt i baren på det tidspunkt, så der var tid en lille snak. Camilla Hauberg hedder den unge pige, og hun bor i Yding. Camilla har i et par år været frivillig på Smukfest, og det vil hun sikkert også være i fremtiden.

Som Camilla siger:

- I bøgeskoven er der en fest, som jeg ønsker at vende tilbage til – den her festival kan så meget, og noget af det helt centrale er tryghed – selv om vi er mange, så føler du dig altid tryg.

For at blive medhjælper på Danmarks smukkeste festival skal man dels være betalende medlem af Skanderborg Festivalklub og dels yde mindst 24 timers arbejde på årets festival. Der er også andre typer af medhjælpere, der arbejder før og efter festivalen, med fx opstilling og nedtagning - her yder man mindst 42 timers arbejde.

Tak til Camilla og de øvrige 14.000 medhjælpere for at skabe en perle af en festival i bøgeskoven. Jeg spurgte Camilla, hvem hun så frem til at høre, og svaret kom promote:

- Nik og Jay og Lucas Graham!

Over 48% af vores medhjælpere er også frivillige andre steder end på Smukfest – det vidner om stort engagement.

De frivillige bruger 250 år på at lave festival

Der lægges hvert år mere end 500.000 frivillige medhjælpertimer i at lave Danmarks Smukkeste Festival. Sagt på en anden måde – hvis et enkelt menneske var fuldtidsbeskæftiget med at lave Smukfest, ville det tage vedkommende mere end 250 år at få den bygget op (og det har vi jo ikke rigtig tid til at vente på…)

Dvs. at der i 2018 var sådan ca. 1 medhjælper for hver 3 gæster. Omtrent hver fjerde medhjælper er beskæftiget med vagt og sikkerhed – mens andre ca. 25 % arbejder med at drive barerne i skoven.

For at blive medhjælper på Danmarks Smukkeste Festival skal man dels være betalende medlem af Skanderborg Festivalklub (kontingent 150 kr. årligt) – og dels yde mindst 24 timers arbejde på årets festival. Der er også andre typer af medhjælpere der arbejder før og efter festivalen, med eks. opstilling (hvor man yder mindst 42 timer) og nedtagning (den seje tjans hvor der kun er en uge til arbejdet og hvor kravet er 36 timers frivilligt arbejde).

Af medlemmerne kommer omkring 2.000 af dem fra postnummer 8660. Tæller vi hele Midtjylland med, kommer cirka 72% af de godt 14.000 medhjælpere herfra. Men det betyder så også, at omkring 4.000 af de frivillige medhjælpere kommer fra resten af landet.

Over 48% af medhjælperne er også frivillige andre steder end på Smukfest – det vidner om stort engagement.