Finder mor og datter hinanden?

Jette blev i sin barndom og ungdom seksuelt misbrugt af sin stedfar. Nu vil hun forstå hvorfor hendes mor Lillian ikke så hvad der foregik, og derfor har hun inviteret hende med på en altafgørende rejse. Foto: Walenciak Film IVS.
Jette blev i sin barndom og ungdom seksuelt misbrugt af sin stedfar. Nu vil hun forstå hvorfor hendes mor Lillian ikke så hvad der foregik, og derfor har hun inviteret hende med på en altafgørende rejse. Foto: Walenciak Film IVS.
Finder mor og datter hinanden?
01. 01 2018
Jette blev i sin barndom og ungdom seksuelt misbrugt af sin stedfar. Nu vil hun forstå, hvorfor hendes mor ikke så, hvad der foregik. Derfor har hun inviteret hende med på en altafgørende rejse.

Det er en stærk og sjælden dokumentarfilm, der har premiere på DR2 den 4. januar klokken 21.30. ’En sten i vores hjerte’ er instrueret af Jette Bitten Glibstrup, der gennem sin barndom og ungdom er blevet misbrugt af sin stedfar.
Han er siden blevet dømt og er ude af familiens liv, men Jette har et spørgsmål, der runger: Kan det virkelig passe, at hendes mor slet ikke vidste noget? Der er gået 20 år, uden Jette har konfronteret sin mor med spørgsmålet. Nu har hun inviteret hende med på vandring i de smukke bjerge i Schweiz, hvor stedfaren plejede at tage dem med på ferie, for at tage hul på den svære samtale.

En seriøs stemme
Jette Bitten Glibstrup giver med sin dokumentarfilm et sjældent indblik i forholdet mellem en mor og en misbrugsramt datter og samtidig en seriøs stemme til dén forælder, der befandt sig lige ved siden af barnet i al den tid, overgrebene fandt sted. Vi får mulighed for at høre - og måske endda forstå.
Redaktør Sofia Fromberg fra DR siger:
”’En sten i vores hjerte’ er en vigtig film om et meget svært emne. Filmen formår, på en måde vi ikke tidligere har set, at give et indblik i, hvad der er på spil, når misbruget rammer en familie. Og den rejser samtidig helt centrale spørgsmål om forståelse og tilgivelsen, som vil være dybt genkendelige for de fleste af os. Det er en på alle måder modig bjergbestigning, som Jette Bitten Glibstrup og hendes mor har inviteret os med på.”

Bliver bjergbestigningen det sidste?
Imens de to kvinder kæmper sig op ad et smukt bjerg i Schweiz, graver de sig længere ind i en mørk fortid, som moren har brugt mange år på at fortrænge. De går fra hytte til hytte og genkalder sammen og hver for sig brudstykker af historien. En del af overgrebene foregik i de selvsamme hytter, som Jette og moren nu er vendt tilbage til.
Samtidig med at Jette elsker sin mor, kan hun ikke holde ud at være sammen med hende. Hun føler en dyb frustration over at være blevet svigtet. Hun håber, at en bekendelse fra moren vil give hende muligheden for at tilgive og genopbygge deres forhold. Men rejsen sætter de to kvinders relation på en hård prøve. Når Jette indleder samtalen, får hun ikke dét svar, som hun forventer. Og til tider føles det som om turen op ad bjerget, er det sidste mor og datter kommer til at gøre sammen.
’En sten i vores hjerte’ har premiere på DR2 den 4. januar klokken 21.30.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!