Fødselar i det gavmilde hjørne

Fødselar i det gavmilde hjørne
30. 11 2018
Lions Club Horsens Bygholm fejrer 45-års fødselsdag på Industrimuseets julemarked med julebod og donationer for 75.000 kr.

Normalt er det fødselaren, som får gaver. Men sådan er det ikke, når Lions Club Horsens Bygholm fylder år - så er det fødselaren, som giver gaver! I oktober fyldte klubben 45 år, og lørdag 8. december fejres fødselsdagen sammen med horsensianerne på Danmarks Industrimuseums julemarked.

Det sker ved uddeling af i alt 75.000 kr. til en håndfuld modtagere, større og mindre beløbsstørrelser til støtte for et lige så bredt spektrum af indsatser, som der er modtagere.

Det gælder for gaver, at man ikke pakker op på forhånd. Således også her! Modtagere og beløbsstørrelser bliver først afsløret ved overrækkelsen lørdag kl. 13.30.

”Mange indsatser for eksempel på det sociale område foregår med deltagelse af frivillige, som leverer mange arbejdstimer. Budgetterne er altid stramme. Med donationerne giver vi en håndsrækning og trækker nogle af de mere upåagtede indsatser frem i lyset,” forklarer klubbens præsident Svend Aage Nielsen.

Han fortsætter: ”Vi håber derfor at kunne samle mange mennesker omkring begivenheden. Ikke for klubbens skyld, men for modtagernes skyld, så de kan få den hyldest, som de fortjener!”

Samlerobjekt

Lions-klubben har en bod på markedet både lørdag og søndag og sælger julemærker med tilhørende til-og-fra-kort, julesennep samt juleøl stykvis og i kasser.
Årets julemærke er det 42. i rækken. Det har fra starten været et samlerobjekt. Motivet på julemærke og til-og-fra-kort er det idylliske porthus ved Bygholm Park, fotograferet af Bjarne Bent.

Julesenneppen i Lions-boden er udviklet og produceret af Peter ”Salat” Petersen, som frem til 2007 stod bag Horsens Salatfabrik og Carls Sennep – deraf hans mellemnavn og særlige ekspertise.

Juleøllen kommer fra Bryggeriet Refsvindinge. Så ved ølkendere, at varen er i orden. Det var det fynske bryggeris AZ Ale No. 16, foreningen Danske Ølentusiaster i 1997 og 2000 kårede som bedste øl herhjemme, og som ved årtusindskiftet fik en tredjeplads på verdensplan. Siden har den holdt sin position i toppen af danske specialøl.

”Løverne” uddeler smagsprøver af både sennep og øl, så man ikke køber katten i sækken.

Klubben sælger også en pakkeløsning, en æske med tre øl, et glas sennep og et ark julemærker med de omtalte tilhørende kort – alt i alt den perfekte gave til vært eller værtinde f.eks. ved månedens mange frokoster.

Skulle man forkøbe sig ved Lions-boden, er der råd for dét, klubben leverer såmænd varerne til døren i Horsens og omegn for et mindre beløb.

Stiftet 15. oktober 1973

Lions Club Horsens Bygholm - den yngste af Horsens’ to Lions-klubber - blev stiftet 15. oktober 1973. Klubben har ca. 25 medlemmer, som mødes i Marineforeningens klubhus på Ove Jensens Allé første og tredje torsdag hver måned bortset fra juli. Formand (præsident) for 2018-2019 er Svend Aage Nielsen.

Klubben er medlem af Lions Danmark og i et videre perspektiv af Lions Club International.

I Danmark, Færøerne og Grønland er der 6.000 medlemmer, fordelt på 300 Lions-klubber. På verdensplan er der 1,4 mio. medlemmer og 45.000 klubber i flere end 200 lande. Det gør Lions – som blev stiftet i USA i 1917 og altså nu er 101 år - til verdens største private humanitære organisation.

Fra globalt til lokalt

Det er en frivillig organisation, som arbejder med løsning af humanitære og samfundsmæssige opgaver internationalt, nationalt og lokalt.

Et fælles mangeårigt Lions-projekt på verdensplan er kampen mod blindhed. Et eksempel på indsatsen er, at man i Burkina Faso uddeler A-vitaminer til børn og voksne til forebyggelse af sygdommen flodblindhed.

Lions Danmark har f.eks. Danske Lionsklubbers Katastrofehjælp, som sikrer hurtig hjælp ved katastrofer og nødsituationer rundt om i verden, ofte inden for 24 timer. Her bidrager Lions Club Horsens Bygholm. Klubben støtter endvidere kampagnen Lions mod misbrug, Lions Kollegiet, som er et bo- og dagtilbud til unge handicappede, og LionsPrisen, som netop – med et beløb på 500.000 kr. – er tildelt et projekt til tidlig diagnosticering af øjensygdommen grøn stær. Helt i tråd med Lions’ indsats både herhjemme og på verdensplan med at forebygge blindhed.

For unge og ældre

Lokalt ydes bl.a. tilskud til ungdomsarbejde i sportsklubber og spejderkorps, samt til unges udvekslingsophold.

For kommunens ældre medborgere arrangerer Lions Club Horsens Bygholm en årlig forårsfest, med underholdning, bankospil og kaffebord.

Pengene kommer fra en række aktiviteter, som i denne søde juletid er salg af julemærker, -øl og –sennep. Den ugentlige bankoaften i Horsens Haandværker- og Industriforening er også en indtægtskilde. Her var det, at borgmester Peter Sørensen for et par uger siden købte et af de første ark julemærker!

I begyndelsen af februar kommer Horsens Harmonikatræf. Det holdes i 2019 for sjette gang – og for fjerde gang ligger træffet i klubbens regi. Boden på Horsens Middelalderfestival skal også nævnes som en mangeårig aktivitet.

Én krone ind – én krone ud

De indsamlede penge fra aktiviteterne går ubeskåret til de formål, klubben bestemmer, lokalt, nationalt og globalt. Én krone ind er også én krone ud, som det hedder. En Lions-klub opererer med to skarpt adskilte pengekasser: En aktivitetskasse - til de indsamlede penge - og en klubkasse, hvorfra administrationen ved at drive klubben betales. Klubkassen finansieres udelukkende af medlemmerne bl.a. ved et årligt kontingent.