Fokus på kontrol, tvang og sladder

Andreas Gadeberg Nielsen og Tine Hvam Sørensen fra Etnisk Familieteam i Horsens Kommune.
Andreas Gadeberg Nielsen og Tine Hvam Sørensen fra Etnisk Familieteam i Horsens Kommune.
Fokus på kontrol, tvang og sladder
23. 11 2019
Negativ social kontrol i socialt udsatte områder er noget, der angår os alle. Gratis konference skal forebygge negativ social kontrol i socialt udsatte områder i Horsens.

Derfor inviterer Etnisk Familieteam i Horsens Kommune - i samarbejde med Bo Trivsel, det boligsociale kontor i Horsens - nu alle borgere til en gratis lokalrådskonference om netop dette emne.

Konferencen foregår torsdag den 28. november kl. 17.00-20.00 i salen i Den Grå Fabrik, Falstersgade 24, Horsens.

- Der er meget lukkethed omkring negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter. Vi håber derfor, at vi med konferencen kan få skabt mere fokus på området og på den måde forebygge mistrivsel hos vores børn og unge, fortæller Tine Hvam Sørensen, der er teamkoordinator i Etnisk Familieteam.

Konferencen starter med et indlæg om "Vold bag facaden - intet er, som det ser ud til at være - om psykisk vold og negativ social kontrol" v/stifter og leder af Exitcirklen og religionssociolog Sherin Khankan - kendt fra bl.a. DR-indslaget "Rejsen mod oprøret."

Derefter følger workshops, hvor deltagerne får viden om de mekanismer, der ligger bag fænomenet, hvordan man spotter det, og hvad man kan gøre ved det.
- Når børn viser tegn på mistrivsel - for eksempel bliver væk fra skolen - kan det skyldes negativ social kontrol i familien. Måske holder en af forældrene konstant øje med sit barns brug af mobil tlf. og computer. Det kan også være, at en af forældrene udøver kontrol over hinanden, og at det smitter af på barnets trivsel, fortæller Tine Hvam Sørensen.

Hun tilføjer, at konferencen både belyser forældre/barn relationer men også konsekvenserne af de usagte spilleregler, der kan herske familierne imellem:

- Nogle forældre kan måske have det ok med, at deres datter har en dansk kæreste, men de kan blive begrænset af andre, som er imod det. Den form for kontrol vil vi gerne arbejde forebyggende med - måske lave nogle foreninger for piger, hvor de kan møde ligestillede og føle sig trygge.

Konferencen omfatter også et oplæg v/Leon Rokx, leder af RED Safehouse II i Jylland, som er en del af RED center mod æresrelaterede konflikter og Bjarke Følner, hovedforfatter til rapporterne "Unges oplevelser af negativ social kontrol" og "Omfang og karakter af negativ social kontrol i grundskolens 6.-8. klasse m.fl.

Endelig vil Tine Hvam Sørensen og Andreas Gadeberg Nielsen fra Etnisk Familieteam og Christian Højholt, Bo Trivsel, fortælle om den lokale forebyggelse.