Fortælling om mirakler i Søvind

Henrik Goldschmidt fortæller i Søvind Kirkehus
Henrik Goldschmidt fortæller i Søvind Kirkehus
Fortælling om mirakler i Søvind
31. 10 2019
Onsdag 30. oktober havde man inviteret Henrik Chaim Goldschmidt til at holde foredrag i Søvind Kirkehus, og det tilbud havde ca. 40 personer taget i mod.

Henrik Goldschmidt er blandt andet solo-oboist i Det Kongelige Kapel og initiativtager til og leder af The Middle East Peace Orchestra. Han er også jøde, med en forfærdelig familiefortælling i bagagen, men han er også en god formidler af gode historier, hvilket tilhørerne fik lov til at opleve på nærmeste hold.

Polske jøder i Tyskland

Henrik Goldschmidt er født i 1959 og betegner sig selv som et mirakel. Hans familie kommer oprindeligt fra Breslau i Tyskland – i dag er byen polsk og hedder Wrocław. Selvom de var polske jøder, gjorde Henrik farfar alt for at integrere sig og blive gode tyske borgere. Onklerne havde blandt andet kæmpet på tysk side under 1. verdens krig, de gik i tysk tøj, havde tyske fornavne og børne gik i tyske skoler.

Henriks far bliver født i 1933, hvilket er samtidig med at nazisterne begyndte på deres raceprogram, hvilket fik tragiske konsekvenser for de polske jøder. Henrik bedsteforældre mærkede hurtigt at jorden brændte under dem, og familien var ulykkelige og meget pressede.

- Det som holdt sammen på min familie, var min farmor som sagde: Vi har stadig musikken og sangen. Dette var med til at holde håbets flamme tændt.

Det danske mirakel

I 1937 bliver Henriks onkel anbragt i koncentrationslejren Sachsenhausen og i de få breve han får lov til at sende til familien – skriver han i kode – om de forfærdelige ting han oplevede i fangenskab. Det var også en opfordring til at forlade Tyskland.

Ved endnu et mirakel bliver Henriks far, som var højtstående ingeniør uden rigtigt arbejde på kontoret, bragt i kontakt med et dansk ingeniørfirma som krævede at få farfaren til København, da han havde de kompetencer man manglede på kontoret i Danmark.

Familien får lov til at rejse til København, hvor jødeforfølgelserne endnu ikke har taget fuld fart endnu og familien kan leve en relativt normalt liv i det besatte Danmark. Desværre nåede nazisternes jødeudryddelsesprogram også til Danmark, og den 1. – 2. oktober 1943 i forbindelse med det jødiske nytår iværksatte besættelsesmagten en aktion mod danske jøder. Formålet var at tilfangetage og deportere alle danske jøder til den tyske koncentrationslejr Theresienstadt, hvilket blev en realitet for ca. 500 jøder fra Danmark.

Redningen af de danske jøder

Til alt held var der en læk i de tyske rækker og via ad snørklede omveje blev oplysningerne om aktionen bragt videre til det mosaiske trossamfund. Det lykkes at evakuere 95% af de danske jøder til Sverige. Desværre blev ca. 500 danske jøder tilfangetaget og fragtet til den tyske koncentrationslejr Theresienstadt.

Endnu en gang var Henrik Goldschmidt og familien vidne til et mirakel, da uselviske mennesker reddede både ham og tusindvis af jøder fra en frygtelig skæbne.

- Turen til Sverige i fiskerbåden var voldsom med uvejr og høj bølgegang. Men da familien ankom til Kullen, sagde min far: Det er den flotteste solopgang jeg har set og så er her ikke krig!

Det var endnu et mirakel, at Henrik Goldschmidts familie blev reddet af gode og uselviske mennesker, som ville dem det bedste.

Kildall

smiley Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook