Fortidsmindedag i Horsens

Holger Danskes Høj.
Holger Danskes Høj.
Fortidsmindedag i Horsens
13. 04 2018
Horsens Museum arrangerer et kulturhistorisk orienteringsløb omkring Bygholm Sø

Slots- og Kulturstyrelsen og de lokale museer er gået sammen om at skabe en Fortidsmindedag i Danmark. Formålet er at lokke danskerne ud i by og land for at øge kendskabet og interessen for danmarkshistorien via et besøg på et eller flere af vores mange, fantastiske fortidsminder.
 I den forbindelse arrangerer Horsens Museum et kulturhistorisk orienteringsløb søndag den 22. april. Det foregår i samarbejde med Horsens Kommune, Horsens Orienteringsklub og OK Snab, Vejle.
 Spor af fortidsminder findes ofte skjult i landskabet, og kræver til tider en museumsfaglig persons trænede øje at spotte. Nogen af de mennesker, der er bedst til at finde vej i landskabet er orienteringsløbere. Det kulturhistoriske orienteringsløb kombinerer de to verdener: kulturhistorien med fortidsminderne og orienteringssporten med kortmaterialet. Her er muligheden for, at man i sit eget tempo kan tilegne sig kulturhistorisk viden samtidig med, at man bevæger sig i naturen og prøver kræfter med sin evne til at finde vej. Turen er velegnet for hele familien, siger arkæolog og orienteringsløber Lars Pagh, Horsens Museum.
 Det kulturhistoriske orienteringsløb afholdes i terrænet omkring Bygholm Sø. Start og mål er ved p-pladsen i den østlige ende af Åbjergskovvej. Deltagerne får udleveret et orienteringskort, hvorpå der vil være markeret et antal poster, der skal findes ved fortidsminder i landskabet. Ved de enkelte poster vil der være information om fortidsmindet, f.eks. om datering, funktion og betydning.
 - Orienteringsløb er en sport, hvor det gælder om at finde posterne hurtigst muligt på vej mod mål. Det går vi på kompromis med til fortidsmindedagen. Her er det vigtigste, at man finder vej, og at der er tid til at sætte sig ind i fortidsmindernes historie. Man kan løbe banen, men man må også gerne gå.  Der vil være to baner, og man kan vælge at nøjes med den ene eller prøve kræfter med begge, siger Lars Pagh.
 Vært ved arrangementet er arkæolog ved Horsens Museum – og orienteringsløber – Lars Pagh. Der gives introduktion til brug af kortet ved start. Der vil være et begrænset antal kompasser til udlån, men har man selv et kompas, er det en god idé at medbringe det.
 Mødestedet er P-pladsen i den østlige del af Åbjergskovvej, 8700 Horsens kl. 13.30. Arrangementet er gratis og kræver ikke tilmelding.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!