Glæd dig, Horsens første skovbørnehave på vej

Inden længe åbner en spritny skovbørnehave ved Hansted Skov. Foto: Malene Koops Grønborg
Inden længe åbner en spritny skovbørnehave ved Hansted Skov. Foto: Malene Koops Grønborg
Glæd dig, Horsens første skovbørnehave på vej
03. 07 2020
I starten af 2021 åbner kommunens første skovbørnehave ved Hansted Skov, hvor der er plads til 40 børn. Skovbørnehaven er for alle, der ønsker det, og børn kan blive skrevet op allerede nu.

Energien er høj, og børnene har travlt med at finde ting, der kribler og krabler i den lille å i Hansted Skov. I denne uge har en gruppe børn fra Børnehuset Rytterkilden været ude at afprøve børnehusets 'lillebror' - den nye skovbørnehave, der åbner i januar 2021. Skovbørnehaven kommer til at ligge på Vandmøllevej 31 i Hansted.

- Skovbørnehaven bliver den første i kommunen, og vi glæder os helt vildt til, vi kan slå dørene op på et nyt sted med andre muligheder for virkelig at udforske naturen hver dag, siger Tanja Nyborg, der er direktør for Uddannelse og Arbejdsmarked i Horsens Kommune.

- Der ligger en eksisterende hytte på grunden, og så får vi bygget en hytte mere, så der i alt er plads til 40 børnehavebørn i skovbørnehaven. Udover de mange muligheder, det giver at være placeret lige ud til Hansted Skov, så kommer der også til at være værksted og science-faciliteter, så børnene virkelig kan udforske alle de spændende ting, de finder i naturen, siger hun.

Mulighed for mere fleksibilitet

Beslutningen om en ny skovbørnehave blev truffet i 2019 blandt andet for at sikre, at børnehavekapaciteten forbliver den samme som nu, så der efterfølgende kan inddrages to rum i Rytterkilden til udvidelse af vuggestuekapaciteten.

I dag har Børnehuset Rytterkilden 120 børnehavepladser og 65 vuggestuepladser. Den nye skovbørnehave kommer til at have 40 børnehavepladser. Det giver mulighed for mere fleksibilitet i Børnehuset Rytterkilden, hvor man fremadrettet får mulighed for at omlægge nogle af børnehavepladserne til vuggestuepladser, hvis behovet ændrer sig.

- Som det ser ud nu, bliver børnene i skovbørnehaven afleveret ved Rytterkildens eksisterende matrikel og derefter kørt med bus til den nye skovbørnehave og hjem igen, siger Lone Brøndum, der er leder i Daginstitution Langmark, der tæller både vuggestuen og børnehaven Flintebakken, Børnehuset Rytterkilden samt den nye skovbørnehave.

- Planen er, at vi kører fra Børnehuset Rytterkilden hver dag omkring klokken 8 og er tilbage igen cirka klokken 15.30. Hvis der er nogle forældre, der så har brug for at hente eller aflevere i tidsrummet derimellem, så finder vi selvfølgelig også ud af det, siger hun.

Et særtilbud i kommunen

Etableringen af skovbørnehaven og udvidelsen af vuggestuepladserne sker parallelt med arbejdet om at udvikle Sundparken og de omkringliggende områder.

Skovbørnehaven er med til at sikre, at der er nok børnehavepladser til at imødekomme befolkningstilvæksten til området. Samtidigt vil skovbørnehaven være et særtilbud i kommunen, der også vil være attraktivt for familier uden for nærområdet.

Udviklingsplanerne skal sikre, at Sundparken kommer af regeringens liste over udsatte boligområder inden 2030 og er derfor også væsentlige initiativer til at sikre, at optaget af børn fra udsatte boligområder i Børnehuset Rytterkilden er på maksimalt 30 procent.
Der er besøgsdage i den nye skovbørnehave lørdag den 3. oktober og lørdag den 21. november klokken 10-12, hvor alle er velkomne.