Intelligente og talende skraldespande sættes op på Teatertorvet

Intelligente og talende skraldespande sættes op på Teatertorvet
09. 11 2018
Affaldsbeholdere med mere plads til bl.a. pizzabakker skal holde byen ren omkring Teatertorvet. Og borgerne får en hilsen med på vejen fra Jacob Haugaard, når de smider restaffald ud.

En ny type intelligente affaldsbeholdere bliver i de kommende måneder prøvet af på Teatertorvet i Horsens. Beholderne, hvori affaldet skal sorteres, er større end de nuværende og kan dermed rumme mere affald bl.a. flere pizzabakker. Formålet er at gøre det nemt for borgerne at komme af med og sortere deres affald - og dermed at holde byen ren.

I alle affaldsbeholderne er der indbygget en sensor, som giver besked, når beholderne skal tømmes, og i beholderen til restaffald bliver skraldet komprimeret, så der er plads til mere. Strømmen dertil bliver genereret af solceller på toppen af beholderen. Når man smider noget ind, får man desuden en hilsen indtalt af entertainer Jacob Haugaard med på vejen.

Jacob Haugaard er medlem af den nye grønne tænketank i Horsens, ”GRO”, der står for Grøn Ressource og Omstilling.

”Med forsøget vil vi undersøge, hvordan vi kan arbejde med den her type intelligente affaldsbeholdere og de funktioner, den har. Tilskynder det f.eks. flere til at bruge beholderen, når den taler? Og bliver der færre efterladte pizzabakker i området, når affaldsbeholderen er større og har plads til bakkerne”? siger Lisette Hasfeldt Kornum, projektmedarbejder i Affald og Trafik i Horsens Kommune.

Borgerne vil gerne sortere

I august og september gennemførte affaldsafdelingen et forsøg med sortering af affald i Søndergade og på Torvet.

”Forsøget viste, at borgerne gerne vil sortere, også når de er i det offentlige rum, og at de er rigtig gode til at bruge affaldsbeholderne. Nu laver vi et forsøg på Teatertorvet, hvor vi kan arbejde med vores Smart City-tilgang om at bruge intelligente løsninger, samtidig med vi får viden om, hvordan borgerne sorterer, og hvilke typer affald der fylder i området”, siger Lisette Hasfeldt Kornum.

De nye affaldsbeholdere er taget i brug torsdag den 8. november 2018 og bliver stående til januar.