Jernbanernes Ventesale Var Verdens Største Kunstgalleri

Jernbanernes Ventesale Var Verdens Største Kunstgalleri
17. 12 2017

Kort tid efter år 1900 fik forstander Johannes Elbek i Elbæk ideen, at jernbanernes ventesale skulle være kunstgallerier. I 1905 blev det første billede – Rembrandts Dissekering – ophængt i ventesalen på Hundslund station. Torupvolde og Søvind stationer fulgte og snart efter havde alle ventesale på strækningen fra Horsens til Odder billeder i ventesalene.
 I 1907 adopterede staten og DSB ideen, men bestemte at billeder i statens ventesale udelukkende skulle være af danske kunstnere. I 1910 var 483 billeder på 293 stationer ophængt og 82 danske kunstnere var repræsenteret. I 1936 udgjorde samlingen 650 billeder, der en gang hvert år blev flyttet til næste station, hvorved det blev på den tid verdens største kunstgalleri.
 Johan Kirkmand blev i 1991 opmærksom på denne geniale folkeoplysningside og begyndte at samle stof om dens historie. Det var ikke let. Ingen kendte til disse billeder – heller ikke Jernbanemuseet i Odense. Det lykkedes kun at finde et billede og det var sogar det første billede, der blev ophængt i Hundslund. Det findes i privateje i Københavnsområdet. For en måned siden fandt museet i Odense dog også et billede, det havde stået i en skunk på DSBs hovedkvarter i Sølvgade i København. I alt var der som nævnt ophængt 650 billeder i DSBs ventesale samt ca. 100 i privatbanernes sale og kendt er kun de 2 nævnte billeder.
 Historien kan læses i et hæfte ”Jernbanens Ventesale Var Verdens Største Kunstgalleri” til en pris af 40 kr. Det forhandles af boghandlerne i Horsens og Odder.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!