Jobpatruljen tjekker nu arbejdsforhold i Østjylland

Formand for HK Handel Østjylland, Cliff Præstegaard, tager med Jobpatruljen på tur i uge 28
Formand for HK Handel Østjylland, Cliff Præstegaard, tager med Jobpatruljen på tur i uge 28
Jobpatruljen tjekker nu arbejdsforhold i Østjylland
06. 07 2020
For 41. år i træk drager unge fra fagbevægelsens Jobpatruljen nu ud i det østjyske sommerland for at tjekke løn- og arbejdsforhold for unge i fritids- og sommerferiejob. Jobpatruljen rykker ud til østjyske arbejdspladser i uge 28 og 29.

Som altid undersøger Jobpatruljen, om arbejdsforholdene for de unge er i orden, og årets særlige fokus er på arbejdsskader. Mange unge er enten ikke oplært i sikkerhed - eller også kan de ikke huske oplæringen - og det kan ses på antallet af unge, der kommer til skade på fritidsjobbet.

Jobpatruljen er vigtig

- Jobpatruljen er vigtig, fordi vi får en god kontakt med de unge, hvor vi kan gøre dem opmærksomme på, at der faktisk gælder nogle regler på det danske arbejdsmarked. Og så får vi jo også muligheden for at fortælle dem, hvad en rigtig fagforening kan gøre for dem, siger Jesper Thorup, fællesformand for HK Østjylland.

Unge mangler viden om rettigheder

Mange unge ved kun ganske lidt om, hvad de har ret til, hvad de har pligt til, og hvad de ikke må.

- Vores erfaring siger, at mange unge fritids- sommerferie-jobbere ikke får den løn, de skal have efter overenskomsten. Desuden bliver lovgivningen overtrådt mange steder, når unge fx udsættes for tunge løft, arbejder med farlige maskiner eller arbejder for længe, siger Christina Louise Hansen, koordinator for Jobpatruljen i Østjylland.

Overtrædelser anmeldes

- Vi kommer for at tale med de unge og hjælpe dem bedst muligt. Men støder vi på brud på overenskomsterne, indberetter vi dem til de pågældende fagforeninger, og lovbrud anmeldes til myndighederne, som fx Arbejdstilsynet. I særligt grove tilfælde er vi også parate til at anmelde virksomheden til politiet, siger Christina Louise Hansen.

Fakta om Jobpatruljen

Jobpatruljen er fagbevægelsens hjælp til unge med fritidsjob, og tjekker hver sommer løn- og arbejdsforhold.

Bag Jobpatruljen står fagforeningerne HK og 3F.

Sidste år besøgte Jobpatruljen mere end 10.000 virksomheder og talte med 3.260 unge fritidsjobbere.
I hele landet afdækkede Jobpatruljen i 2019, at 84,3 % af fritidsjobberne oplevede brud på regler eller love i deres ansættelse.