Mere museum i børnehøjde

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)
Mere museum i børnehøjde
04. 06 2019
Horsens Museum er i samarbejde med Horsens Kommunes Kultur- og Civilsamfundsudvalg i gang med at spørge byens borgere, hvordan fremtidens museum skal se ud. Formålet er, at endnu flere får lyst til at besøge museerne og til at gøre lokalhistorien til en del af deres nutid og hverdag.

Børn, og deres familier er nogle af dem, museerne håber at se meget mere til i fremtiden, og derfor deltager Horsens Museum på årets Børnekulturfestival lørdag den 15. juni. Her vil der blandt andet være en tidsmaskine-aktivitet, der skal gøre museet klogere på, hvordan børn og deres familier tænker om historie. Og på, hvordan museet og historiske aktiviteter kan blive mere interessant i fremtiden for netop den målgruppe.

Overskriften på museet event på Børnekulturfestivalen er ”Tidsmaskinen har fået hikke”. Fire personer fra fortiden er blevet fanget i nutiden, og museet beder børnene på festivalen om hjælp til at finde de fire, så de kan blive sendt retur til deres rigtige plads i Horsens Historien.

Og der er nok af spændende historier og mennesker at tage fat på

- Horsens Historien er fuld af spændende historier om de mennesker, der har været her før os. Vi har hele paletten lige fra de pelsklædte jægere fra istiden over vikingekøbmænd til middelalderriddere, russiske prinser og prinsesser, oplevelsesrejsende, modige modstandsfolk, fangerne på fængslet – og alt  der  i mellem. For os der arbejder med historien til hverdag, er det hele meget levende. Fortidens mennesker har vi tæt inde på livet, når vi finder deres redskaber og grave i landskabet, eller når vi forsigtigt fordyber os i deres efterladte regnskaber og dagbøger, siger afdelingsleder og arkæolog Lone Seeberg.

Hun tilføjer, at museet rigtig gerne vil dele netop den oplevelse af levende historie med både små og store Horsensborgere.

Museum ud af huset

Museet bruger derfor Børnekulturfestivalen til både at afprøve levendegørelse som formidlingsværktøj i forhold til børnene og til at undersøge, hvad byens børnefamilier har af ønsker til kulturoplevelser i museumsrammer.

- Højt 1700-tals hår, flinthugning og nonnedragter er ikke hverdag for os på museet, endnu. Men   vi glæder os til at se, om vi kan fange børnene med nogle gode historier fra byen, når vi pakker dem lidt anderledes ind, siger afdelingsleder for Kulturhistorisk Afdeling og museumsinspektør Merete Bøge Pedersen.

Og hun tilføjer, at hun virkelig håber, at børnene får lyst til at lege med.

- Vi vil ganske enkelt have inspiration til, hvordan vi laver verdens bedste museum her i Horsens. Vi vil være et sted, hvor børn har lyst til at tage deres voksne med hen.