Et minut om måneden kan spare dig for tusindvis af kroner



- Gør det til en vane at aflæse din vandmåler f.eks. den første i hver måned. Når det først bliver en vane, kan det hurtigt spare dig for masser af penge på den årlige regning.
 Det siger kundeservicemedarbejder hos Samn Forsyning Bente Andersen. Hun er en af dem, som hvert forår taler med frustrerede kunder, som ikke kan forstå, at deres vandforbrug pludselig er steget.
 - En pludselig stigning i vandforbruget kan være tegn på en lækage i et rør. Det behøver ikke at pumpe ud i litervis hvert minut, for selv en lille utæthed, hvor vandet siver langsomt, kan blive til mange kubikmeter og mange penge hvert eneste år, siger hun.
 Henvendelser kommer gerne hvert år i slutningen af det første kvartal, når årsafregningerne bliver sendt ud. Det skete også i år. Den gode nyhed er, at det er ganske let for den enkelte forbruger at tjekke, om der er tegn på utætheder.
 I princippet behøver man ikke have mistanke om en utæthed; ud fra læresætningen om, at det er bedre at forebygge end at helbrede. Det tager få minutter at tjekke systemet og det kan gøres i tre simple trin, siger Bente Andersen:
 - Først lukker du omhyggeligt alle haner i huset – også dem udenfor. Dernæst sikrer du dig, at vaskemaskinen eller opvaskemaskinen ikke er i brug. Og så tjekker du vandmåleren. Den skal helst stå stille – gør den ikke det, skal du kontakte en vvs-installatør og få tjekket dine installationer, forklarer hun.
 For at være helt sikker kan det eventuelt forlænges hen over en dag eller en weekend. Og det behøver ikke at være en utæt ledning; det kan f.eks. også være et defekt toilet, der er synderen.
 - Det er forbrugerens eget ansvar at holde øje med udsving i forbruget. Den opgave ligger ikke hos os – vores ansvar er at levere det rene vand og at skaffe spildevandet sikkert væk igen. Hvor meget, den enkelte husstand bruger, registrerer vi kun én gang om året, siger Bente Andersen.
 Det normale vandforbrug for en dansker er i gennemsnit ca. 38 m³ vand. En familie på 2 voksne og 3 børn bruger ca. 170 m³ vand om året. Er dette tal væsentligt højere, bør man kontakte en vvs-installatør.
 - Vi har jo ingen interesse i at levere vand, der ikke bliver brugt – tværtimod er det dybest set ærgerlige penge for alle parter, siger Bente Andersen.
 Kundechef Anne Ellegaard påpeger, at stadig flere husstande under Samn Forsyning er på vej til at få fjernaflæsning. Det betyder, at selskabet selv står for den årlige aflæsning, og derfor kan nogle husejere helt glemme at tjekke forbruget. Men det er en dårlig idé.
 - Selv om man har fjernaflæsning, har man stadig en vandmåler, hvor man kan følge med i forbruget. Det kræver blot en seddel indvendig på skabsdøren, hvor man noterer tallet måned for måned – og det er altså en vane, der hurtigt kan give en høj timeløn, hvis man får stoppet en skade i tide, fortæller Anne Ellegaard.
 Er skaden sket, oplyser Anne Ellegaard endvidere, at der er mulighed for at søge om refusion, som Samn Forsyning vil vurdere efter gældende retningslinjer.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024