Ny bog om Hovedgård på vej

Ny bog om Hovedgård på vej
12. 11 2017

Lørdag den 18. november klokken 10 er der reception og bogudgivelse på Hovedgård Bibliotek. Den fjerde bog om byens historie og udvikling er klar til salg. Alle er velkomne til receptionen, hvor der bydes på et glas vin samt ”bogkage” fra Kagehuset. Bogen kan købes til receptionen, og umiddelbart derefter kommer den til salg hos Stoppestedet. Den nye bog, som er et digert værk på 180 sider, koster 140 kroner, men ønsker man at supplere med bind 2 eller 3 er der et særligt tilbud, der hedder 2 forskellige bøger for 200 kr. og 3 forskellige bøger for 250 kroner. Desværre er bind 1 for længst udsolgt.
 - Bogen, som hedder ”Hovedgård – byen omkring skoven” er bygget op efter samme model, som de foregående bøger, fortæller bogens redaktør, Else Vang Jessen. Den er ikke kronologisk, men indeholder fortællinger om væsentlige forhold i byen gennem tiderne. Den belyser udviklingen og det liv, der er levet med de betingelser, som de forskellige perioder har udstukket. På den måde er bogen ikke alene en fortælling om Hovedgård, men også et billede af udviklingen i Danmark. For 50 år siden var der f.eks. mange forretninger og et livligt handelsliv i centrum af den gamle bydel. Nu er der kun få butikker tilbage der, mens handelscentrum er samlet i den sydlige ende af byen med Brugsen og det nye butikstorv ved over for Grillhytten.
 Men hvad skete der i byen, inden vi nåede dertil? Det er der mange svar på i bogen. Heri kan man bl.a. læse om dengang, der var biograf i Hovedgård, og at den oven i købet var moderne og særdeles velbesøgt. Man kan blive klogere på, hvad bagerens melsække også kunne bruges til, og man kan læse om, hvordan byen fik sit anlæg. Man kan få svaret på, hvorfor købmanden gemte tvebakkerne under disken, og hvordan det foregik, når man skulle tage kørekort. I en artikel om byens 100-årige borgerforening kan man ryste på hovedet over småborgerlighedens rangorden og snobberi, og i et afsnit om Realskolen kan man undres over de pædagogiske principper, som vores bedsteforældre blev udsat for. 22 artikler af varierende længde, men alle med fokus på mennesker og livet i Hovedgård. Det hele er krydret med anekdoter og vitser fra byens små og store begivenheder.
 Bogen udgives af ”Foreningen til Hovedgårdbogens Udgivelse”. Foreningen blev dannet i 2007 med det formål at få skrevet byens historie. Pengene til den første udgivelse kom fra fonde, foreninger og private, mens de næste bøger er blevet finansieret af salget af de tidligere bøger. Bestyrelsen i foreningen tager sig af økonomien, så der er basis for flere udgivelser. Redaktøren tager sig af bogen og dens indhold.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!