Øjenstyrede Virtual Reality- briller åbner helt ny verden

Frihed og uafhængighed! Det var de første ord, Jørn Søndergaard Sørensen skrev på computerskærmen, da han havde afprøvet de nye oplevelsesbriller. (Foto: Christina Roy, TakeaWalkVR)
Frihed og uafhængighed! Det var de første ord, Jørn Søndergaard Sørensen skrev på computerskærmen, da han havde afprøvet de nye oplevelsesbriller. (Foto: Christina Roy, TakeaWalkVR)
Øjenstyrede Virtual Reality- briller åbner helt ny verden
10. 09 2018
Unik VR-platform giver stor frihed til Jørn Søndergaard Sørensen, der har diagnosen ALS.

Af Vibeke Juul

Stjernerne er tændt i Jørn Søndergaard Sørensens øjne, da han som den første i Horsens Kommune skal afprøve et par oplevelsesbriller, som fremover kan bringe ham en smuttur til USA, hvis han for eksempel lige skulle få lyst til det. Men det er alligevel tanken om de nære oplevelser i hverdagen, som brillen i en overskuelig fremtid kan bringe ham tilbage til, der gør mest indtryk.

Jørn fik konstateret ALS (Amyotrofisk Lateral Sclerose) i 2014. Han bor i dag på Plejecenter Egebakken ved Horsens og er 100 % afhængig af andres hjælp. Jørn kommunikerer med omverdenen ved hjælp af sine øjne.

Oplevelsesbrillen gør det muligt for Jørn at sidde helt passivt og bevæge sig rundt udelukkende ved hjælp af øjnene inde i brillen. Software til brillen er udviklet i et samarbejde mellem Horsens Kommune og computervirksomheden TakeaWalkVR, der leverer Virtual Reality til social- og sundhedsområdet.

-Brillerne vil give mig en frihed og uafhængighed, som er helt fantastisk. Det bliver en helt anden verden, der åbner sig for mig, når jeg får mulighed for at tage del i min families hverdagsliv uden først at skulle køres hjem, siger Jørn efter sin oplevelse med brillen, der i første omgang fører ham 360 grader rundt i de franske alper.

Og brillen er kun første skridt i en teknologisk verden, der udvikler sig med lynets hast.

-Lige nu afprøver vi oplevelsesbrillen, som også kan bruges til kommunikation på computeren - for eksempel i forbindelse med private bankforretninger. Det næste skridt, som Jørn også glæder sig rigtig meget til, er lige på trapperne: nemlig at han via kamera og talemaskine, som bliver installeret hjemme hos hans familie, kan kommunikere med den i dagligdagen, fortæller IKT konsulent Jesper Ingberg Laursen, Horsens Kommune.

-Den naturlige videreudvikling af brillen vil være at bruge den interaktivt til virtuelle konsultationer hos lægen, på sygehuse m.m.
Ifølge Cate Kristiansen, der er chef for Handicap, Psykiatri, og Socialt Udsatte i Horsens Kommune, kan alle borgere, der har behov for det, bruge denne teknologi, der vil give dem en meget bedre livskvalitet. De skal ikke længere bruge fysiske og psykiske ressourcer på at deltage i aktiviteter men kan virtuelt nå alt, hvad de ønsker.

Hun understreger, at selvom borgerne får mere indpas i den virtuelle verden, vil de stadigvæk komme ud og opleve den friske luft:

-Nogle af de ressourcer, der i dag bruges på at køre borgerne til og fra deres gøremål, kan fremover frigøres til en tur ud i det fri.
Arbejdet med Virtual Reality-brillen er et af flere eksempler på, hvordan Horsens Kommune arbejder strategisk på at udvikle nye teknologiske løsninger til gavn for borgerne i samarbejde med erhvervslivet.

smiley Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook