Patienten i centrum og effektivitet i behandlingen



Regeringen har besluttet at fjerne kravet om 2 % effektivisering om året på sygehusene. Beslutningen åbner for nye muligheder på de danske sygehuse. Den fjerner fokus fra systemet – 2 % effektivisering - til fokus på patienten.
 Sygehusene får nu mulighed for i højere grad at sætte behandlingen af den enkelte patient i centrum. Det er helt i Venstres ånd, hvor vi stadig tænker på ”mennesket frem for systemet”, der engang var slogan for partiet.
 Læger og sygeplejersker får nu større frihed til at vælge – i samarbejde med patienten – den mest hensigtsmæssige behandling og pleje inden for de givne rammer. Den frihed er efterlyst, og jeg er sikker på, at vores dygtige personale i sundhedsvæsenet vil forstå at omsætte den til højere kvalitet for patienterne. Samtidig fjernes et pres på personalet, der oplever 2 %-kravet som en stressfaktor.
 Det skal dog nævnes, at kravet om 2 % effektivitet har været med til at nedbringe ventetiden til sygehusene kraftigt. Det skal også nævnes, at kravet ikke har været en spare-øvelse. Effektivitets-gevinsten er omsat til behandling af flere patienter og nye behandlingsformer. Der er iøvrigt løbende tilført flere ressourcer til sundhedsvæsenet – også i den seneste aftale for 2018 mellem regeringen og Danske Regioner.
 Selv om 2 %-kravet fjernes, vil der fortsat være krav om effektivitet i sundhedsvæsenet. Der vil fortsat være økonomiske rammer, der skal overholdes og der vil fortsat være behov for omprioritering af midler til nye behandlingsformer og nye patientgrupper. Hvordan det skal styres fremover skal forhandles det kommende år.
 Det er helt naturligt, at der stilles krav om effektivitet og omstilling i en stor virksomhed som det danske sundhedsvæsen. Der ofres betydelige summer på forskning og udvikling, der kommer patienterne til gode i form af hurtigere, bedre og billigere behandling. Liggetiden på sygehusene nedbringes, dagkirugi uden indlæggelse bliver mere almindelig, og sådan kunne man blive ved.
 Alene ved sygehusene i Region Midt forskes der for et milliardbeløb hvert år og mere end 1000 personer er ansat ved regionens kliniske forskningsenheder. Det svarer til udviklingsafdelinger i store virksomheder, hvor der stilles krav til udvikling af nye produkter og produktionsformer. For regionens borgere betyder det ny og bedre behandling, men det betyder også et fortsat krav om effektivitet og omstilling, så skatteborgernes penge anvendes bedst muligt.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024