Postkort og bøjler fra en svunden tid

Historien dengang gik på, at Marie Villumsen foruden at fotografere Vestbirk Højskoles elever, om sommeren også foretog rejser til badeanstalten ”Helgoland” ved København, og der optog de ”frække” og ”utugtige” postkortbilleder. Foto: Mary Willumsen.
Historien dengang gik på, at Marie Villumsen foruden at fotografere Vestbirk Højskoles elever, om sommeren også foretog rejser til badeanstalten ”Helgoland” ved København, og der optog de ”frække” og ”utugtige” postkortbilleder. Foto: Mary Willumsen.
Postkort og bøjler fra en svunden tid
06. 11 2017
Af arkivleder Kurt Hartvigsen

Gedved Egnsarkiv er klar med en ny udstilling, hvor egnens historie i begyndelsen af 1900-tallet for første gang kan opleves gennem postkort med billeder fra arkivets dækningsområde og træbøjler med navne på lokalområdets gamle firmaer.
 Det er også første gang, at verdens første kvindelige erotiske fotograf Mary Willumsens unikke fotokunst af mere eller mindre nøgne kvinder på postkort vises på en udstilling udenfor København. For 100 år siden havde hun sin gang på kvindeafdelingen på badeanstalten Helgoland nord for København. 23 af hendes postkortbilleder kan ses på udstillingen.
 Udstillingen omfatter primært postkort med billeder fra byerne Elling, Gedved, Grumstrup, Kattrup, Lundum, Saaby, Tvingstrup, Vedslet, Vestbirk, Yding, Hovedgård, Ørridslev, Ørskov og Østbirk.
 Gennem billederne på postkortene fortælles historien om de lokale byer, veje, kirker, gårde, huse og mennesker fra en tid, hvor landbruget i Danmark var det dominerende erhverv.
 Alle postkortene er overført til plancher med oplysninger om billeder, årstal, m.m.
Som eksempler herpå kan nævnes:
 Tvangsudskrevne snekastere foran Gedved kro omkring 1915. Helt indtil 1951 pålagde den daværende Kattrup -Tolstrup kommune indbyggerne pligt til at stille med sneskovlene, når den første sne faldt.
 Partier fra Grumstrup i 1905, Elling1908, Hovedgård 1910, Yding 1910, Kattrup 1925 og Tvingstrup 1930. 
 Gines hus, telefoncentralen med omstillingsbordet i Saaby 1900.
 Den firlængede bindingsværk og stråtægte proprietærgård Ørskovgård 1909 . Gården nedbrændte  i 1924 og blev genopført i røde mursten.
  Smedemester Jens Jørgensen Brønds cykelforretning i Østbirk i 1925.
 Pornografi i Vestbirk? Var det fotografen Marie Villumsen fra Vestbirk Højskole, der om sommeren i perioden 1915 – 1920 rejste til badeanstalten Helgoland ved København, og der, under pseudonymet Mary Willumsen, optog ”frække” og ”utugtige” billeder af kvinder til  postkort? Få svaret på udstillingen.
 I dag er Mary Willumsens fotografier værdsat som fotokunst af høj karat. I 1994 blev fotografierne udstillet på Glyptoteket i København, og i 2006 – 2007 var der en særudstilling med hendes billeder på Politihistorisk museum i København.
 Plancherne er suppleret med fremlagte postkortalbum og postkort med billeder fra lokalområdet. Her kan man bl.a. også opleve, hvordan Den genfundne Bro over Gudenåen i Vestbirk så ud i begyndelsen af 1900-tallet.
 På udstillingen vises også bøjler med lokale gamle virksomheders navne, og på de tilhørende plancher fortælles deres historie.
 De besøgende kan bl.a. se bøjler fra forretninger i Østbirk, Grumstrup, Tvingstrup, Hovedgård og Gedved.
 Udstillingen på Gedved Egnsarkiv åbner mandag den 13.  november kl. 14.00 og kan det næste årstid besøges i arkivets åbningstid mandage 13.00-17.30.
 Det er gratis at besøge udstillingen og alle er meget velkomne på arkivet.

Apropos postkort og bøjler
Opbevarer du postkort og/eller firmabøjler fra lokalområdet i gemmerne derhjemme?
 Så er Gedved Egnsarkiv meget taknemmelig for at modtage dem. Postkort enten som gave eller bare som lån til scanning/kopiering, hvorefter de retureneres med tak for lån.
 Arkivet mangler bl.a. postkort med motiver fra områderne Assendrup, Eldrup, Bleld, Sattrup, Monbjerg, Møballe, Stensbjerg, Tolstrup og Yding.
 Bøjlerne fra vores dækningsområde vil blive gemt og anvendt på Gedved Egnsarkiv.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!