Psykisk syge løfter blikket

Psykisk syge løfter blikket
21. 12 2017
Projekt har givet sindslidende håb for fremtiden. Af Vibeke Juul.

En gruppe psykisk syge mennesker i Horsens Kommune har fået glæde ind i deres liv efter at have deltaget i Projekt Sus i Livet. Projektet, der netop er afsluttet, har blandt andet givet dem masser af frisk luft ude i naturen, motion, sundere mad og måltidsvaner og ikke mindst muligheden for at skabe gode relationer.
 Ifølge Cate Kristiansen, driftschef for Handicap, Psykiatri og Socialt Udsatte i Horsens Kommune, peger erfaringerne med projektet på, at en stor del af unge og voksne med psykiske sygdomme kan få et aktivt liv selv efter mange år med indlæggelser, ensomhed og isolation.
 30-årige Jakob Højmark er et eksempel på en positiv udvikling. Jakob har været indadvendt og stille det meste af sit liv, men han fik først stillet diagnosen personlighedsforstyrrelse for et par år siden. På det tidspunkt arbejdede han som IT-supporter.
 - Arbejdet var hårdt. Jeg troede, at jeg kunne klare alt, men opgaverne var for flydende, og jeg gik ned på det. Fik en depression. Nu kan jeg jo se, at mit sammenbrud også kunne føres tilbage til, at jeg hele mit liv har følt mig anderledes. Jeg har altid gjort, som jeg fik besked på uden at tænke på, om det var godt for mig, fortæller Jakob, hvis liv først begyndte at ændre sig, da han fik tilbud om at komme med i Projekt Sus i Livet.
 Sammen med de andre på holdet tog han på ugentlige ture ud i skoven, hvor han blandt andet brugte sin krop på at samle og stable træ. Samtidig begyndte han at dyrke regelmæssig motion, og han skiftede fastfood og vingummibamser ud med sunde madvarer.
 - Jeg fik struktur på mine dage, og jeg blev lige så stille klogere på, hvad jeg kunne gøre for mig selv for at få det bedre. I dag er jeg nået meget langt. Jeg er glad, fortæller Jakob, der har erkendt, at han aldrig kommer tilbage til IT-verdenen. I stedet for håber han på at få en praktikplads som pedel i en børnehave.
 Erfaringerne med Projekt Sus i Livet bliver nu overført til andre borgere, der er i gang med forløb i Horsens Kommune, for eksempel den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!