Sammen om sukkersyge

Sisse Lauridsen, Orla Andersen og Per Nielsen mødes to gange om ugen til træning på Ceres Centret. Sisse og Orla fandt dog ud af, at det er for lang tid at vente helt fra torsdag til tirsdag med træning, så de snupper lige lørdagen med.
Sisse Lauridsen, Orla Andersen og Per Nielsen mødes to gange om ugen til træning på Ceres Centret. Sisse og Orla fandt dog ud af, at det er for lang tid at vente helt fra torsdag til tirsdag med træning, så de snupper lige lørdagen med.
Sammen om sukkersyge
09. 11 2018
Orla, Per og Sisse fik konstateret type 2 diabetes. Nu er de bidt af fælles morgentræning. Tilværelsen for 68-årige Orla Andersen, 66-årige Per Nielsen og Sisse Lauridsen på 55 ændrede sig radikalt, da de fik konstateret type 2 diabetes.

Diagnosen har blandt andet resulteret i et træningsfællesskab, som de meget nødig vil undvære. Men hvad får en pensioneret social- og sundhedshjælper, en tidligere direktør og en social- og sundhedsassistent i arbejde til at stå ekstra tidligt op to morgener om ugen for at svede tran på motionscykler, romaskiner og løbebånd?

- Vi får det bedre fysisk og psykisk, og så har vi det samtidig rigtig sjovt sammen, fortæller den 55-årige Sisse Lauridsen, der også tit tager direkte fra sin nattevagt på en psykiatrisk institution og hen i træningslokalet på Ceres Centret, for som hun siger "jeg sover så godt bagefter."

Orla, Per og Sisse startede deres fælles træning den 1. august efter et 10 uger langt forløb for kronisk syge. Formålet med forløbet var at få et godt liv med diabetes - med trivsel og livskvalitet, stabile blodsukre og ingen senkomplikationer.

Langsomt lærte de tre hinanden at kende og fandt ud af, at de havde en rigtig god kemi og var gode til med lidt sort humor at bakke hinanden op i situationer, der også kunne være svære. Så da forløbet sluttede, fik de hurtigt lavet en aftale om at fortsætte træningen sammen. Nu skal der meget til, for at de aflyser.

Sådan må det også gerne gå for de andre deltagere, siger sygeplejerske Helle Ørnsvig Nielsen.

Forløbet køres af et team bestående af to fysioterapeuter, to kliniske diætister og to sygeplejersker.

Deltagernes forskellige tilgange til at ændre deres livsstil har stor betydning for forløbet, der som udgangspunkt er lavet, så alle kan være med.

- Vi har en forventning om, at deltagerne er indstillet på at lave nogle ændringer i deres liv. Men de afgør selv, hvor langt de vil gå. Vi giver gode idéer til ændringer, men der er ingen løftede pegefingre. Små skridt tæller også, når bare det er i den rigtige retning, siger Helle Ørnsvig Nielsen.

I Horsens Kommune får ca. 220 borgere med type 2 diabetes årligt en henvisning til forløbet af sygehuset eller deres praktiserende læge.