Stenkiste fundet ved Gedved

Stenkiste fundet ved Gedved
17. 04 2018

I denne tid er Entreprenørfirmaet Jens Jørgensen ved at kloakseparere regn- og spildevand på Egebjergvej. Maskinerne arbejder sig imod Gedved i stabil fart, indtil tirsdag først på formiddagen.
 En stenkiste dukker frem under Egebjergvej og inden længe er Horsens Museums arkæolog Frederik Callesen på vej til Gedved for at studere og fastlægge stenkistens data.
 Stenkisterne eller vejkisterne som de også kaldes er underløb, der blev bygget, så man kunne lede vandet under vejen gennem stenkisten. Stenkister har form som en kasseformet rende og er bygget af kløvede sten.
 Frederik Callesen peger på de kæmpe sten som gravemaskinerne har taget op fra grøften i Gedved. Mange af dem er fundet i gravhøje, flækket og brugt til at bygge stenkister i slutningen af 1700-tallet, omkring år 1800, da vejnettet efter fransk model blev udbygget og mærkbart forbedret. Stenkisternes formål var således at vejene kunne holde sig tørre, fortæller Frederik Callesen. Stenkisten i Gedved er særdeles velbevaret og måler 120 cm i højden, 130 cm i bredden og er hele 14 meter og 80 centimeter lang.
 Gravearbejdet i Gedved bliver nok et par dage forsinket, måske mindre, mens de arkæologisk undersøgelser foretages. Indtil Gedved by er der pt ca. 1 km. Her fortsættes i bidder af 250 meter, som efterfølgende løbende asfalteres, inden der efter sommerferien krydses en grund og fortsættes ad Poppelvej og Hasselvej. Rengvandsbassinet, som er placeret modsat hvor stenkisten er fundet, bliver udviddet til dobbelt størrelse. 

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!