Stor bluesoplevelse på KulisseLageret

Sugaray Rayford
Sugaray Rayford
Stor bluesoplevelse på KulisseLageret
01. 11 2018
Det er en af bluesmusikkens store drenge (i mere end én forstand), der gæster KulisseLageret på fredag den 9. november. Blueskartellet præsenterer atter amerikanske Sugaray Rayford og hans velspillende band.

Han kommer fra Texas, han er 49 år gammel, og hans musikalske opdragelse tog afsæt i kirken, hvor han slog trommer til gospelsangene. Siden udviklede han sig som sjælfuld bluessanger med en klar påvirkning fra både gospel og soul.

Hård barndom

Sugaray Rayford ved om nogen, hvad bluesmusik handler om. Han voksede op i fattigdom, og han havde en trist konkurrence kørende med sine brødre, hvor de afprøvede, hvem der havde den mindste livvidde. Selvom det kan være svært at forstå i dag, når man ser den store amerikaner, var han sygeligt tynd i sin barndom. Han mor kæmpede med en kræftsygdom som eneforsørger, og det var nærmest en lettelse, da hun døde. Sugaray og hans to brødre flyttede ind hos bedstemoderen og fik pludselig mad hver dag.

Det var også hos bedstemoderen, at Sugaray udviklede en forkærlighed for kirken og gospelmusikken.

Det er mere et spørgsmål om at føle end høre, når Sugaray synger. Han kraftfulde udtryk overvældede alle, der var så heldige at være på KulisseLageret ved hans sidste besøg i fjor. Hans stil leder tankerne hen på Muddy Waters, Otis Redding og Teddy Pendergrass, og ved sidste koncert var der flere afdelinger – herunder en gospelpræget del, hvor han sang lokalet op uden mikrofon.

Og så lod han da også lige publikum forstå, at han havde samlet et fedt og alsidigt band, der kunne lidt af hvert. Så publikum fik også en overbevisende udgave af Pink Floyds Comfortably Numb – bare for at vise, at de kunne.

Blueskæmpe

Under koncerterne er hans baggrund som trommeslager tydelig: Når solisterne overtager rampelyset, kan han ikke stå stille. Hele hans imposante korpus, der er knap to meter i højden, går i svingninger, med et selvironisk glimt i øjet. På den måde minder han egentlig en del om B.B. King. Men hans graciøse elegance leder samtidig tankerne hen på James Brown. 

Han er indstillet til intet mindre end to bluespriser i 2017: Den prestigefyldte ”BB King Entertainer award”, der uddeles ved Blues Music Awards, ligesom han samtidig er nomineret til ”Contemporary Blues Male Artist” ved samme lejlighed. 

På KulisseLageret ledsages han af et seks mand stort orkester.
Dørene åbnes klokken 21. Entréen er 150 kroner i døren og 130 i forsalg.