Svindlere ringer fra skifteretten og stjæler NemID

(Genrefoto)
(Genrefoto)
Svindlere ringer fra skifteretten og stjæler NemID
31. 03 2020
Flere oplever, at svindlere ringer og udgiver sig for at være fra Skifteretten. Svindlerne går målrettet efter nylige enker og enkemænd og forsøger at franarre dem personlige oplysninger og NemID.

Et antal personer er på det seneste blevet ofre for grove svindelnumre. Svindlerne er kyniske og går bevidst efter personer, der er i en sårbar situation. Fælles for ofrene er, at de er pårørende til nyligt afdøde. Gennem dødsannoncer og sider på internettet, der samler lister på nyligt afdøde, finder svindlerne deres ofre.

De kriminelle ringer til den efterladte og udgiver sig for at være fra skifteretten. Svindlerne oplyser, at de vil sørge for at udbetale pengene fra boet, og beder derfor den efterladte hjælpe med at udlevere deres personlige oplysninger som CPR-nummer og NemID-adgangskoder.

Med adgang til kundens netbank vil de under eller straks efter samtalen overføre pengene til en eller flere fremmede konti. Medskyldige vil stå klar ved pengeautomater og i løbet af kort tid hæve det overførte beløb.

Videregiv aldrig personlige oplysninger

Hvis du vil undgå at blive snydt, så er der et enkelt råd, du altid bør følge, forklarer Sparekassen Kronjylland:

- Du bør aldrig videregive dine personlige oplysninger over telefonen, i e-mails, på sms eller på sociale medier. Hverken skifteretten, politiet, SKAT eller banken ringer til dig, sender en mail eller sms og beder dig sende dit NemID, dine bankoplysninger eller andre personlige oplysninger. Hvis du er usikker på henvendelsen, bør du bede om at få lov til at ringe tilbage og herefter undersøge, om telefonnummeret tilhører skifteretten, siger Jan Mågård, fagchef for kort og selvbetjening i Sparekassen Kronjylland.

Har du mistanke om, at du er blevet offer for svindel, opfordrer Sparekassen Kronjylland til, at du straks kontakter dit pengeinstitut.

Fupopkald? Sådan gør du

• Udlevér aldrig dine personlige oplysninger som CPR-nummer, NemID, SMS-koder eller kreditkortnummer til andre
• Oplysninger om dig er let tilgængelige på nettet. Derfor skal du ikke gå ud fra, at personen, der ringer dig op, er ægte, bare fordi vedkommende kender din situation
• Har du mistanke om, at opkaldet er falsk, og at du er blevet offer for svindel, skal du straks kontakte dit pengeinstitut