Teknologisk kvantespring for handicappede

IT-specialist Arman Asovic (t.v.) og IKT-konsulent Jesper Ingberg Laursen har store forventninger til Google Homes stemmestyringssystem.
IT-specialist Arman Asovic (t.v.) og IKT-konsulent Jesper Ingberg Laursen har store forventninger til Google Homes stemmestyringssystem.
Teknologisk kvantespring for handicappede
15. 05 2017
Stemmestyringssystem skal give fysisk og psykisk handicappede et mere værdigt og aktivt liv. Af Vibeke Juul.

Et mere værdigt og aktivt liv med mulighed for at tage sine egne beslutninger!
 Dét er udgangspunktet for Horsens Kommunes konstante fokus på at opfange de seneste teknologiske muligheder og give dem videre til borgere med fysiske handicap, så de kan blive mere selvhjulpne i hverdagen.
 Seneste skud på stammen er Google Homes stemmestyringssystem. Systemet, der blev lanceret i USA sidste år, er endnu ikke på markedet i Danmark, men det er lykkedes Horsens Kommune at blive first mover med at få den afprøvet på borgerne. Først i en engelsk udgave, men den danske er lige på trapperne.
 - Dette er kun begyndelsen på en teknologisk udvikling, der vil få stor betydning for bevægelseshæmmede. Vi har store forventninger til, at Google Homes stemmestyringssystem kan understøtte folk med funktionsnedsættelser i at leve så fri og selvstændig en tilværelse som muligt, siger Cate Kristiansen, der er driftschef i Handicap, Psykiatri og Socialt Udsatte i Horsens Kommune.
 Og det glæder 33-årige Thomas Andersen sig over (navnet opdigtet, da vedkommende ønsker at være anonym, red.)
 Thomas, der er lam fra halsen og ned, sidder ved sin computer mellem 12- og 14 timer hver dag. Han betjener computeren ved hjælp af en mundmus, som aktiveres ved at puste i den. Ét pust for hvert bogstav. Al den pusten giver ham imidlertid smerter i nakken og kæben, så han ønsker sig brændende at kunne skrive på computeren ved hjælp af sin stemme.
 - Med Google Home enheden undgår jeg at blive irriteret, hver gang jeg er nødt til at bede om hjælp. Systemet vil give en frihed og en uafhængighed, som betyder utrolig meget for mig, siger Thomas.
 Og så er der alle de andre devices, som også kan få betydning for Thomas - og alle andre bevægelseshæmmede. For eksempel giver systemet mulighed for at betjene TV via stemmen. Det kan også gøre kørestolsbrugeren i stand til at se, hvem der står foran hoveddøren og lukke døren op med stemmen.
 Via et videolink kan man desuden have samvær med sine børn på steder, hvor det ikke er muligt at komme hen fysisk med en kørestol.
 Horsens Kommune har et mål om at afprøve Google Home på fem borgere i 2017.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!