Turen går til: Slaggård Banke

Slaggård Banke
Slaggård Banke
Turen går til: Slaggård Banke
04. 07 2020
Mellem Østbirk og Nim finder man Slaggård Banke, som er ni fredede oldtids høje fra jernalderen. Beliggenheden er ikke tilfældig da den gamle ”Kongevej” passerede lige vest for højene, så alle rejsende kunne se hvilken magt og rigdom der var på egnen… og måske blive lidt imponeret.

Adresse: Naldalvej 5, 8752 Østbirk

“En af de mest imponerende højgrupper i hele landet” – sådan har Nationalmuseet omtalt de fredede gravhøje ved Slaggård Banke. Området er 109 meter over havets overflade og er blandt ”kæmperne” når de Danske bjerge nævnes. Sukkertoppen som ligger få kilometer mod nord er på 108 meter, Himmelbjerget 147 meter og Ejer Bavnehøj 170 meter.

Højene er opført i bronzealderen

Områdets høje er dateret tilbage til bronzealderen (fra 1800 f.Kr.), men de to udgravninger i slutningen af 1800-tallet viste, at disse to gravhøje var af nyere dato. De kunne nemlig føres tilbage til jernalderen (perioden 500 f.Kr. – 850 e.Kr.). Der var tale om et ualmindeligt fund, da langt de fleste gravhøje i Danmark stammer fra bronzealderen.

Slaggård Banke er en del af en større højgruppe, hvor også Vorbjerg Høje og Trehøje indgår. Slaggård Banke består af ni fredede gravhøje. Slaggård Banke var ligesom andre gravhøje udsat for skattegravere, og for at komme en lokal skattegraver i forkøbet, valgte Aarhus Museum i 1889 at udgrave to af højene på Slaggård Banke. Udgravningerne afslørede også, at højene var opført på gravpladser helt tilbage fra stenalderen, hvilket var meget almindeligt at gøre på den tid. Bagefter blev man enige om at frede gravene.

I den ene høj (dateret til ca. 200 e.Kr.) blev der fundet gravgaver bestående af en smule jern, et stykke bronzeblik og et lille stykke guld og i den anden gravhøj fra ca. 300 e.Kr. stod urnen under en imponerende stenpakning, og de fundne gravgaver bestod af et bæltebeslag i sølv, en kam af ben og en bjørneklo. Derudover fandt man også knogler fra en høne, som netop i jernalderen var blevet indført som et husdyr. Gravgaverne blev brændt på bålet sammen med den afdøde, så fundene fremstår meget fragmenterede.

Fantastisk udsigt fra toppen

Fra toppen af Slaggård Banke er der en fantastisk panorama-udsigt – til Ejer Bavnehøj i nord, Gudenådalen mod vest og Purhøj ved Horsens Fjord mod syd. I klart vejr er det også muligt at spotte mindst syv kirketårne horisonten rundt.

Ved Naldalvej finder man en stor parkeringsplads, og uanset om man kommer til Slaggård Banke i bil, på cykel eller til fods, er parkeringspladsen et fint udgangspunkt for at bestige Slaggård Banke. Parkeringspladsen ligger 83 meter over havets overflade, og når man når toppen af Slaggård Banke, har man gået en stigning på 26 højdemeter.

Opdag mere i området

Hvis man følger stierne ved foden af gravhøjene og går mod sydvest, finder man et helt nyt fugle-/stjernekiggertårn samt en shelterplads. Du kan læse mere om pladsen og bookeovernatning her: www.underup.info/book-shelter/

Kort: https://bestigbjerge.dk/slaggaard-banke/

Kilder: Horsens Museum, Underup.info, bestigbjerge.dk