Trepartsforhandlinger i fare for aflysning

Trepartsforhandlinger i fare for aflysning
08. 06 2012
Muligheden for en historisk trepartsaftale kan være tabt på gulvet – parterne kan ikke nå hinanden, siger HK-formand Kim Simonsen, der ærgrer sig på medlemmernes vegne

Der er muligvis ikke længere grundlag for at fortsætte trepartsforhandlinger. Og derfor ser det ud til, at regeringen i eftermiddag aflyser forhandlingerne.

- Der har været megen snak om, at fagbevægelsens medlemmer skal betale i form af at afgive helligdage eller fridage. Det vil medlemmerne ikke uden at vide, hvad de får for det. Som vi har sagt hele tiden: Vi vil ikke arbejde mere, før der er arbejde, og her har regeringen ikke været åben nok, siger Kim Simonsen, der ærgrer sig over, at trepartsforhandlingerne kan falde på gulvet.

- Det er en historisk mulighed, vi forpasser. Taberne kan meget vel blive de unge, der ikke får en uddannelsesgaranti, og det er HK'erne, der ikke får kompetenceløft, så de kan tilpasse sig fremtidens arbejdsmarked, siger han og understreger, at der lå mange muligheder for at forbedre vilkårene for den almindelige lønmodtager indbygget i forhandlingerne.

Men han peger også på, at arbejdsgiverne må bære deres del af skylden for sammenbruddet.

- Arbejdsgiversiden har stort set været fraværende. De har kategorisk afvist, at arbejdsudbuddet kan øges på anden måde end ved at afgive fridage. Og de har intet fortalt om, hvad de kunne byde ind med for at sikre unge en praktikplads. Det kan ikke være vores medlemmer, der skal betale hele gildet, siger Kim Simonsen.

Han understreger også, at det bestemt ikke er med HK's gode vilje, hvis forhandlingerne nu bryder sammen.

- Det er ikke os, der er gået. Vi har siddet konstruktivt med i forhandlingerne. Men vi har også lovet, at vi skal have HK'erne med ved forhandlingsbordet, og de vil ikke sidde med, når der så ensidigt bliver fokuseret på at afskaffe fridage, siger han.