Undgå maddiker i spanden – husk knude på affaldsposerne

Vejrudsigten lover sol og varme temperaturer, og det giver ekstra god grund til at huske at putte mad- og restaffald i poser og binde knuder på. Foto: Horsens Kommune
Vejrudsigten lover sol og varme temperaturer, og det giver ekstra god grund til at huske at putte mad- og restaffald i poser og binde knuder på. Foto: Horsens Kommune
Undgå maddiker i spanden – husk knude på affaldsposerne
23. 06 2020
Hvis mad- og restaffald kommer i poser, der bliver lukket med en knude, minimerer du samtidig risikoen for lugtgener fra din skraldespand.

Husk at putte alt mad- og restaffald i poser og at lukke poserne med knude, så de slutter helt tæt. Sådan lyder opfordringen fra Affald og Genbrug i Horsens Kommune, som håber, endnu flere vil tage de gode råd til sig. Det er der flere årsager til:

- Både lugt og maddiker kommer af, at mad- og restaffald ikke er puttet i lukkede poser, fordi det løse affald så ligger i selve beholderen og fordærver. Med det varme og solrige vejr, vi har lige nu, er der grund til at være ekstra opmærksom, for både lugtgener og maddiker trives bedst i varmen. Ved at pakke sit affald ordentligt ind minimerer man risikoen for, at der kommer maddiker, og at affaldsbeholderen kommer til at lugte, forklarer Marie Lindberg Tefre, afdelingsleder i Affald og Genbrug i Horsens Kommune.

Affaldet kan ende på gaden

Samtidig viser man hensyn til sine naboer og sin skraldemand, hvis man sørger for, at der ikke ligger løst affald i beholderne til mad- og restaffald.

- Når skraldemændene tømmer beholderne, er der risiko for, at der falder løst affald ud på gaden, hvis ikke det er puttet i poser med knuder på. Det er træls for ens naboer og for skraldemændene, som risikerer at få bakterier fra det løse affald på sig, forklarer Marie Lindberg Tefre.

Hun understreger, at rigtig mange er gode til at bruge poser og til at huske knuderne.

- Men vi får også henvendelser fra folk, som er trætte af, at der ligger løst affald på gaden, når skraldemændene har været ude og tømme. Jeg tror ikke, der er nogen, der har lyst til, at ens affald ender hverken på gaden eller i naboens have, og det kan man altså undgå, hvis man pakker skraldet ind, så ikke det falder ud under tømningen, siger Marie Lindberg Tefre.

Kan lade skraldet stå

Hvis skraldemændene kan se, der ligger løst affald i affaldsbeholderne til mad- og restaffald, er der retningslinjer for, at de skal lade beholderen stå uden at tømme den.

- Det skyldes, at det er uhygiejnisk for skraldemændene, som risikerer at komme i kontakt med det løse affald. Det samme er tilfældet, hvis man overfylder sin affaldsbeholder, for her kan affaldet også falde ud, når beholderen skal tømmes, lyder det fra Marie Lindberg Tefre.

Hun minder desuden om disse øvrige gode råd til, hvordan man undgår lugt og maddiker i affaldsbeholderen:

• Undgå at overfylde din affaldsbeholder. Låget på beholderen skal kunne lukke helt tæt
• Undgå revner og huller i poserne
• Vask jævnligt din affaldsbeholder. Skyl grundigt med varmt vand og spul efter med vandslangen. Sørg for, at beholderen er helt tør, inden der kommer affaldsposer i.