Af Assia Zouaoui
Carit Etlars Vej 20
Horsens
Tidl. formand for Klimarådet i Horsens Kommune
Medlem af Socialdemokratiet
Paw Hedegaard Amdisen
Hindbærhegnet 8
Horsens
Formand for GRO, Horsens Kommunes Grønne Tænketank
Medlem af SF
Vi vil fra denne plads gerne kvittere de resultater, byrådet allerede har opnået: Horsens har siden 2010 været Klimakommune og arbejder allerede med en lang række grønne initiativer. Vi samarbejder om at genoprette ålegræsskovene i Horsens fjord. Vi planter skov i et hidtil uset omfang ved Gedved og Bygholm Sø. Vi arbejder for at genanvende så meget affald som muligt og er på få år gået fra 18% til 50% genanvendelse.
Siden 2010 har vi årligt reduceret vores CO2-udledning med 3% i gennemsnit, hvilket svarer til halvanden gang vores Klimakommune- forpligtelse.
Men vi skal have større ambitioner, og det har vi: Derfor opfordrer vi byrådet til at følge sin beslutning om at gøre Horsens til Jyllands første Klimakommune+ til dørs, hvilket betyder at vi forpligter os på nogle meget ambitiøse mål inden for økologi, grønne indkøb, energirenoveringer og rettidig klimatilpasning.
Vi tilskynder byrådet til at fortsætte implementeringen af varmeplanen med udfasning af fossile brændsler og omstille til klima- og miljøvenlige varmekilder.
Vi ønsker, at byrådet vedtager at satse på bæredygtigt byggeri, så Horsens Kommunes nybygninger er DGNB-certificeret i Guld- eller Platin-kategorien. Vi opfordrer til, at byrådet vedtager at arbejde for grønne energirenoveringer og anvendelse af miljøvenlige materialer og også genanvendelse af byggematerialer, hvor det er muligt.
Vi opmuntrer til, at nye boligområder udstykkes som klimavenlige, og at der på udvalgte udstykninger bliver plads til at afprøve nye, grønne, energi- og ressourcebesparende teknologier.
Vi ønsker, at forholdene for elbiler og elcykler styrkes, og at der påbegyndes en strategi for elladestandere i hele kommunen.
Vi er også klar til at hente yderligere, positive klimaeffekter ved endnu mere skovrejsning og skovgræsning.
Vi vil gøre det grønne valg let for borgerne, f.eks. ved udvidet kildesortering, ved at sætte fokus på at nedbringe madspild og i det hele taget ved at skabe rammer for etablering af grønne fællesskaber og andre områder, hvor borgerne kan bidrage.
De afledte effekter af klimatiltagene vil borgerne kunne nyde godt af i form af bedre fiskevand, klarere badevand, renere miljø, skovture og større biodiversitet.
Det er ikke gratis og heller ikke kortsigtet at gennemføre disse ambitioner, men vi er villige til at gå langt, for vores kommune har også en forpligtelse og et lokalt ansvar. Jo flere kommuner, virksomheder, borgere og foreninger, der gør det sammen, jo bedre marked og løsninger kan der skabes, og jo billigere kan det gøres. På den måde vil de positive effekter langt overstige udgiften.
Vi håber med dette indlæg, at byrådet bliver inspireret til at tage de politiske diskussioner, og at der kan skabes enighed om at styrke den grønne dagsorden og realisere en ambitiøs plan for Horsens Kommunes klimatiltag, som kan række langt ud i fremtiden.