Hans Kristian Skibby, MF og erhvervs- og vækstordfører, Dansk Folkeparti
Af: Hans Kristian Skibby, MF og erhvervs- og vækstordfører, Dansk Folkeparti
Allerede tidligt i denne krise lavede et stort flertal i Folketinget en aftale, som tilførte Rejsegarantifonden 1,5 milliarder kroner i form af lån fra staten, som dog skal betales tilbage over en årrække. Dette har utvivlsomt været med til at hjælpe branchen, men det har ikke været nok. Så derfor har vi nu aftalt endnu en hjælpepakke på yderligere 725 millioner kroner. Her er ikke tale om et lån, men et tilskud der gives til Rejsegarantifonden.
Et af elementerne i hjælpepakken er, at man vil søge EU’s opbakning til at ændre EU’s pakkerejsedirektiv. Ifølge direktivet har forbrugerne krav på at få sine penge tilbage indenfor 14 dage, hvis ens pakkerejse bliver aflyst. Dette krav har presset mange i rejsebranchen, fordi de skal betale mange penge tilbage.
Som led i aftalen om hjælpepakken foreslås det, at der indføres en ordning, hvor forbrugeren tilbydes en voucher, som fungerer som en slags garantiordning for den købte rejse. Efter et år har forbrugeren mulighed for at få pengene tilbage. Denne ordning er en stor hjælp til virksomhederne indenfor rejsebranchen, da den sikrer, at de ikke bliver drænet for likviditet.
Men ordningen er stærkt problematisk for forbrugerne, fordi det går et helt år inden de kan få pengene tilbage. Dansk Folkeparti havde hellere set en ordning, hvor staten går ind og kompenserer kunderne for forudbetalte rejser, mens rejsebureauerne beholder forudbetalingerne. Det ville have været en retfærdig og transparent ordning, som Rejsegarantifonden kunne have administreret.