Af På vegne af Venstres byrådsgruppe
Jørgen Korshøj og Martin Ravn
Men det skal ske i et tæt sammenarbejde med Landbruget, Horsens Vand og andre organisationer, så indsatsen bliver mest effektiv og meningsfuld. Vores grundvand er skal sikres. Det gøres mest effektivt gennem sprøjtefri zoner ved boringerne og med dyrkningsaftaler med landmændene, så sårbare områder dyrkes økologisk. Det kræver økonomisk robusthed, specielt for de mindre lokale vandværker, men kan sikres gennem et grundvandssamarbejde, hvor alle bidrager i en fælles indsats.
Grundvandssikring gennem skovrejsning ved Højballegård, på samme succesfulde måde ved Rugballegård. Desuden skal der etableres minivådområder i samarbejde med landbruget for at minimere kvælstofudledningen i Fjorden, samt BNBO og sprøjtefri zoner ved drikkevandsboringer, så drikkevandet høje kvalitet sikres.
Grundvandssamarbejde. Kun i et økonomisk fællesskab med alle vandværker, kan vi sikre vores fælles grundvand gennem dyrkningsaftaler og økonomiske kompensationer.
Plant et træ og gør din by grøn! Venstre venter stadig på de 1000 træer, som vi fik med i budget 2019 og skal plantes i Horsens by. Vilde grøfter. Fremme biodiversiteten langs vejene. Kan samtidig spare driftsmidler.
Cirkulær økonomi i byggeriet. Genanvendelse og genbrug indtænkes fremadrettet i kommunens egne byggerier og i byggerier, hvor vi er involveret. Men også byggeri i træ skal fremmes, specielt af hensyn til klima og bæredygtighed. Det kan blandt andet ske gennem kommunale projekter og i lokalplaner.
Affaldssortering. Praktisk og ikke mindst kosteffektiv Horsens-løsning på de nationale krav om affaldssortering af husholdningsaffald i 10 fraktioner. Centralt affaldssorteringssystem er allerede udviklet og i drift.
Horsens kommune er langt fremme i recirkulering og har en meget velfungerende affaldssortering. Den udvikling skal fastholdes og styrkes, men den skal give mening og være økonomisk forsvarlig for samfundet og borgerne.
Venstre går også forrest i kampen for en grønnere by, hvor vejtræer er en naturlig del af bybilledet og så skal flere vejgrøfter være vilde. Det er godt for insekter og fauna, men også for en billigere kommunale drift, så økologi og økonomi går hånd i hånd.