54 procent af de 18-34 siger, at de har følt sig presset til at drikke mere, end de havde lyst til. Foto: Colourbox.
Når studenterkørslerne i de næste uger triller ud over de danske veje med taktfaste basrytmer, vil mange unge føle sig presset til at drikke mere, end de har lyst til. Ifølge en ny undersøgelse fra Voxmeter oplever et flertal af de unge at blive presset til at drikke.
Af Blå Kors Danmark
Dette års studenter har om nogen fortjent at feste og nyde følelsen af ungdom og fællesskab. Og for langt størstedelen er det uden tvivl en af de fedeste dage. Men bagsiden er, som så ofte før, mængden af alkohol, når danske unge skal feste.
I en ny undersøgelse fra Voxmeter svarer 53 procent af de 18-34-årige danskere, at de har følt sig presset til at drikke mere, end de havde lyst til.
Christian Bjerre, der er generalsekretær i Blå Kors Danmark, ønsker derfor, at der bliver sat mere fokus på, hvordan man kan hjælpe en sundere alkoholkultur frem - særligt blandt unge.
"Når så mange unge har følt sig presset til at drikke mere, end de har lyst til, siger det jo også noget om, at der er mange, der ønsker en ændret kultur, hvilket vi også har set mange spørgeundersøgelser, der bekræfter," siger Christian Bjerre.
For Christian Bjerre handler det om at skabe en kultur, hvor de unge kan feste, uden at udsætte sig selv for de risici, der følger med den danske drukkultur.
"Danske unge er stadig med afstand de mest drikkende i hele Europa. Det er en kultur, der kan aflæses i sundhed, i ulykkes- og overgrebsstatistikker og i antallet af danskere, der senere i livet oplever problemer med alkoholmisbrug," siger Christian Bjerre.
Flertal for hævet aldersgrænse
I den nye undersøgelse fra Voxmeter fremgår det også, at 54 procent af danskerne mener, at aldersgrænsen for alle typer alkohol bør hæves til 18 år, mens 19,5 procent synes, det er en dårlig idé.
"Vi har nu i flere år set den ene undersøgelse efter den anden, som viser, at der er flertal i befolkningen for at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol, men alligevel har ingen politikere turdet eller ønsket at ændre på lovgivningen, selvom vi ved fra andre lande, at lige præcis en hævet aldersgrænse vil være med til at sænke forbruget," siger Christian Bjerre.
Ifølge Christian Bjerre er der dog flere indgreb, man med fordel kan tage i brug.
"Der er bred enighed om, at pris og tilgængelighed er nogle af de mest effektive håndtag at skrue på, hvis alkoholforbruget skal sænkes. Men derudover er der også behov for en stor indsats i samarbejde mellem sundhedsmyndigheder, politikere, skoler, institutioner, forældre, de unge og private aktører, så vi sammen kan skabe en ny festkultur i Danmark," siger Christian Bjerre.