H. C. Andersen og Brædstrup Kro



Hvor findes der en rigmand, der vil redde den gamle kultur i Brædstrup, den smukke krobygning, som har stået i Brædstrup i mere end 200 år?

I 1850 var der 151 borgere, og siden voksede byen op om Brædstrup Kro, Dommergården og Postgården overfor med daglig postbefordring til Silkeborg og Horsens.

Med daglig postdiligence til postgården, lige overfor Brædstrup Kro og med Tinghusets retslokale og arrest til 7 fanger tæt ved.

I dag ligger der mellem kroen og Tinghuset, en lille hyggelig park med sø og hængebirk, som man nemt kunne få mere smuk og tiltrækkende. Går man fra kroen gennem parken, kan man få hele den smukke og snart nyrenoverede tinghusbygning at se. Desværre står 15 biler foran,- men de kunne stå på en P plads bagved!Turister og borgere kunne få set retslokalet, arresten og cellerne, frihedsmuseet og de smukke kunstudstillinger, og så havde man virkelig fået nogle oplevelser, som ikke alle andre byer kan byde på.

Fra H.C. Andersens rejsedagbøger, har Det kgl. bibliotek sat en notits på nettet.

Her kan man læse at H.C. Andersen i 1850 besøgte papirfabrikant Drewsen i Silkeborg, og kørte derfra Torsdag den 6. juni med dagvognen til Brædstrup, hvor han besøgte herredsfoged og kancelliråd Hunderup i den gl. dommergård på Vestergade, lige overfor Brædstrup Kro.

Havde H.C. Andersen ikke været så sparsommelig, at han helst overnattede hos private bekendte - så var han ganske sikkert gået ind på Brædstrup Kro og havde boet der.

Nu var det herredsfogeden, han besøgte og til hvis lille søn Viggo 6 år, han lavede et papirklip.

Man kan også blive forundret, når H.C. fortæller, at han oppe i Silkeborg brugte en hel dag på at fiske i Gudenåen, og så en mand fange en kæmpe gedde, som havde et mærke på ryggen efter ørnekløer. Derefter fik han selv en fisk på krogen, som svømmede afsted med krogen i munden.

H.C. drømte hele natten, at det var ham, der løb afsted med en krog i halsen.

Netop dommer Hunderup, som han åbenbart kender i forvejen, er den, der fører justitssagen om møller Mortensen fra Bredvadmølle, som beskyldes for at have sat ild til møllen 1852.

Mølleren og hans kone og deres på stedet fødte barn, var i arresten i mere end et år.

I lokaler på Brædstrup Kro, kunne der laves et historisk museum, som også kunne danne rammen om Industriens pioner fabrikant Christian Fischer, der med brug af vandkraft fra Gudenåen, var kommet godt fra start med sin Vestbirk trikotagefabrik her i 1850, og som ved Gudenåens vandkraft kørte industrien til en succes indtil han trak sig tilbage i 1888. Efter ham er der flere minder, som for eks. tidens spisestuemøbler, rejsetaske, og seks af kunstner-sønnens guldaldermalerier, også fra Mossø og Gammelstrup. Fischers familiegravsted er på Østbirk Kirkegård.

Til disse minder savner oldebarnet Mogens Fischer, et blivende mindested, hvor man kan høre og læse om forfaderen.

Disse historiske hændelser, findes ikke hvor som helst, - og Brædstrup kan godt bruge noget historie midt i alle nybygger-planerne. Også for amerikanske turister, ville det være spændende nye oplevelser, og det ligger lige uden for døren af Brædstrup Kro.

Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Karen Bækbøl

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024