Fire generationer i 4XJ, Randers: I forgrunden Daniel med Mattheo og Malia, bag dem hustru og mor Jackie, nr. 4 fra venstre morfar John og nr. 5 fra venstre oldefar Jens. (Foto Jørn Bonde)
Da Lions Bygholm inviterede til spillemands- og harmonikatræf i Horsens, var det ikke kun musikken, der spillede hovedrollen – men også et levende bevis på, at alder er blot et tal, når det kommer til at nyde livets festligheder. Over 250 gæster og 120 musikere viste, at kultur og glæde ingen aldersgrænse kender.
Af Jørn Kildall. Foto Jørn Kildall og Jørn Bonde
Det er ikke hver dag, man ser et dansegulv, så levende og energisk, at selv de yngste måtte se sig slået af pladsen af mere "erfarne" dansere. I en verden, hvor alder ofte ses som en begrænsning, beviste spillemands- og harmonikatræf i Horsens det stik modsatte. Med et repertoire, der strakte sig over flere generationer, blev dansegulvet et mødested for ungdommelig entusiasme pakket ind i årtiers livserfaring.
(Foto Jørn Kildall)
Nye eventyr efter de 60
Blandt de festglade var flere eksempler på, at et nyt kapitel i livet ofte starter efter de 60. Tag for eksempel 65-årige Inger, der for nylig har genopdaget sin ungdoms passion for harmonikaspil. "Jeg troede, mine harmonikadage var forbi, men her står jeg, og mine fingre er hurtigere end nogensinde!" sagde hun med et glimt i øjet, et bevis på, at man aldrig skal undervurdere kraften i at genoptage gamle hobbyer.
(Foto Jørn Bonde)
Aldersrelaterede klichéer vendt på hovedet
Det var ikke kun musikken, der fik folk til at grine; arrangementet blev også en legeplads for at vende aldersrelaterede klichéer på hovedet. En gruppe "modne" gæster blev set konkurrere om, hvem der kunne fortælle den bedste "Da jeg var ung..."-historie, med moderne twist. Det blev hurtigt klart, at de ikke kun kunne huske 'de gode gamle dage' men også skabe nye minder, der ville få de unge til at blegne af misundelse.
Den kulturelle stafet bliver videregivet
Arrangementets succes viste, at kulturelle begivenheder som disse ikke kun er for at fejre traditioner, men også for at videregive en kulturel baton til de næste generationer. Med både nye ansigter og gengangere blandt publikum, var det tydeligt, at kærligheden til musik og samvær kender ingen aldersgrænser. Lions Bygholms Knud Erik Kristensen udtrykte det perfekt: "Det er fantastisk at se, hvordan vores harmonikatræf kan samle så mange forskellige aldre – det viser, at musikken virkelig taler til alle."
(Foto Jørn Kildall)
Alder er bare et tal, når det kommer til kultur
Aftenen var ikke kun en fest for ørerne, men også for sjælen, hvilket igen beviser, at alder kun tilføjer værdi til den kulturelle oplevelse. Med overskuddet gående til Lions Horsens humanitære arbejde, blev det en fest med formål; en påmindelse om, at det aldrig er for sent at tage del i nye eventyr, genoplive gamle passioner, eller bare danse natten lang, uanset alder.