Martin Ravn. Gruppeformand for Venstre
DEBAT - Den grønne trepartsaftale er historisk. Danmarks naturfredningsforening, landbruget og regeringen er blevet enige om en aftale, som skal skabe et bæredygtigt landbrug og bringe de danske kystvande tilbage i en god økologisk tilstand.
Af Martin Ravn. Gruppeformand for Venstre
Borgergade 15B, 8700 Horsens
Det er helt nødvendigt, for Horsens fjord er i rød zone. En tilstandsvurdering, som bruges, når Miljøstyrelsen undersøger og kategoriserer den økologiske tilstand i et område, hvor rød er den dårligste. Vi har længe efterspurgt handling og har derfor taget initiativ, sammen med andre partier i byrådet, til etablering af to lokale fonde. Ren Fjord Fonden, som finansierer udsætning af ålegræs og etablering af nye stenrev og en helt ny jordfond, som skal opkøbe kyst-og vandløbsnære landbrugsjorde i Horsens kommune over en tiårig periode, så tilførslen af næringsstoffer til vores fjord mindskes eller fjernes helt.
Det er stærk lokalpolitisk handling, men også handlinger, som kræver stor kommunal administration og medfinansiering. Her kan trepartens aftale komme os til hjælp og løfte den byrde. Aftalen indeholder etableringen af Danmarks Grønne Arealfond, som tilføres svimlende 40 milliarder kroner. Penge som er øremærket genoprettelsen af 20 fjorde i Danmark, inklusiv Horsens fjord. Derudover afsættes der 50 millioner kroner til oprettelse af 10 nye kystvandråd og 70 millioner til styrkelsen af udtagningskonsulenter, som er essentielle i forhandlingerne med lodsejere og landmænd.
Odense, Viborg og Ringkøbing har allerede et kystvandråd finansieret af staten, hvor interesseorganisationer, landbruget og kommunen er gået sammen for at bringe deres fjorde og vandløb tilbage til en god økologisk tilstand. Derfor står de stærkt i bestræbelserne om at udmønte midlerne fra Danmarks Grønne Arealfond.
Set i lyset af trepartens aftale og finansieringsmuligheder er det derfor helt oplagt, at Horsens kommune sætter sig i spidsen for et af de 10 nye kystvandråd. Et råd, hvor interesseorganisationer og kommuner med arealer eller vandløb, som løber ud i Horsens fjord repræsenteres, såsom Odder og Hedensted. Derudover er landbruget, som har et tillidsfuldt og tæt samarbejde med udtagningskonsulenterne, en vigtige partner i rådet.
Oprettelsen af et kystvandråd vil sikre os finansieringen til det administrative arbejde omkring genoprettelsen af Horsens fjord og sørge for, at vi står stærkt, når milliarderne fra Danmarks Grønne Arealfond skal uddeles. Samtidig får vi alle med interesse og faglig viden omkring Horsens fjord til at løfte i flok, hvilket er helt afgørende, hvis vi skal igangsætte de rette tiltag og være sikker på at nå målet.
En ren Horsens fjord!