Ny CO2-afgift på fødevarer – Et slag mod dansk landbrug og forbrugerne!



DEBAT - CO2-afgiften på danske landbrugsvarer som SVM-regeringen står bag, risikerer at gøre langt mere skade end gavn. Mens afgiften er tænkt som et værktøj til at reducere CO2-udledning, overser regeringen de alvorlige konsekvenser for både danske landmænd, forbrugere og de omkring 130.000 ansatte i den samlede fødevareklynge. En afgift der tilmed ikke findes i andre lande end Danmark!

Af Hans Kristian Skibby (DD),
MF, Danmarksdemokraterne

F.eks. forventes prisen på 500 gram hakket oksekød at stige med en krone, men denne tilsyneladende lille stigning dækker desværre kun toppen af isbjerget. Brancheorganisationen FødevareDanmark har efterspurgt et mere gennemsigtigt regnestykke fra regeringen: Vedrører den ene krone hele slagtedyr eller kun en del af det? Den manglende klarhed skaber usikkerhed i hele fødevarekæden, da et typisk slagtedyr så vil stige omkring 700 kr., men hvad sker der i den samlede detailkæde hvor vi jo ved at priserne typisk flerdobles i hvert forarbejdningsled, f.eks. delikatesse, catering og restauration.  Det er vigtigt at forstå, at prisstigningen vil blive mærkbar hele vejen fra landmanden til slagteriet og videre til slagterbutikkerne. Den merpris som CO2-afgiften medfører vil uundgåeligt blive lagt oven i salgsprisen - og den danske forbruger ender med regningen.

Selvom mange danskere taler varmt om at støtte dansk produktion, viser erfaringen, at flertallet vil vælge det billigere importerede kød, når de står ved køledisken. Denne forskydning i forbrugeradfærd vil være katastrofal for eksempelvis danske slagterbutikker, især når man tager i betragtning, at store supermarkedskæder har langt flere varenumre at sprede merprisen ud på. Dette skaber en skævvridning af konkurrencen, hvor de mindre, lokale butikker står med en uoverkommelig byrde sammenlignet med de store detailhandlere.

Hvis regeringen virkelig ønsker at tage CO2-udfordringen seriøst, er det nødvendigt at indføre en tilsvarende afgift på importeret kød og neutralisere forskelsbehandlingen. Importeret kød har ofte en højere CO2-udledning netop fordi det ikke er underlagt en CO2-afgift, og det rejser også bekymringer om dyrevelfærd, arbejdsmarkedsforhold og fødevaresikkerhed. Hvis regeringen undlader at handle her, vil det skabe en konkurrenceforvridning, som især rammer de danske landdistrikter hårdt. CO2-afgiften risikerer at blive kritisk for mange landdistrikter, hvor landbrug, slagterier og mejerier spiller en central rolle for både økonomi og den lokale sammenhængskraft. Hvis afgiften gør det for dyrt at producere og købe dansk kød, kan det føre til lukning af lokale erhverv, skoler, faldende huspriser og en generel afvikling og vanskeliggørelse i landdistrikter og mindre bysamfund.

Dansk landbrug bør derfor, efter Danmarksdemokraternes vurdering, ikke stilles ringere end de udenlandske konkurrenter. Regeringen bør tænke sig om en ekstra gang og sikre, at danske landmænd og forbrugere ikke betaler prisen for en uigennemtænkt klimapolitik, der alene øger importen og formindsker antallet af danske arbejdspladser.
 

Hans Kristian Skibby

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024