(pressefoto)
OKNygaard har i samarbejde med højtryksproducenten KENT udviklet en ny maskine til pesticidfri ukrudtsbekæmpelse. Maskinen er den første af sin art og er designet til store arealer. Den giver ukrudtet en hård blanchering, som også trænger ned i rødderne. Vandet er 96-98 grader.
Af OKNygaard A/S
Der er tale om en specialmodel monteret på traktor med masser af teknik, sensorer, infrarøde målere og kameraer, som styrer processen. Det kogende vand kommer fra en 800 liters vandtank og kedel til opvarmning af vandet til 110 grader, hvilket betyder, at vandet har en temperatur på 98 grader, når det rammer ukrudtet.
”Blancheringen kræver flere behandlinger i løbet af sæsonen, men efterhånden som et område er behandlet falder mængden af ukrudt, fordi det kogende vand trænger ned i rødderne i modsætning til andre metoder, hvor det kun er den del af ukrudtet, som er over jorden, der behandles, fx når man bruger varmt vand og kokosskum”, siger Terkel Bruun, afdelingschef OKNygaard i Odense, hvor man det seneste år har gennemført tests.
I Odense Kommune har OKNygaard også gennemført tests på en gammel kunstgræsbane med SBR-gummigranulat.
”Vi har ikke set skader på hverken tæppet eller infillet. Der kommer dog nogen genvækst fra ukrudtet, så det kræver flere behandlinger”, fortæller groundsman Christina Hoff, Odense Kommune.
”Hvis vandet kun er 70-80 grader, har behandlingen ikke nogen effekt”, siger driftsleder René Pyrmont Mortensen, som har stået for OKNygaards mange forsøg. Han peger på, at metoden er velegnet til alle store arealer lige fra stier, pladser og helt op til bede og hække. Det går ganske enkelt ikke med gasbrænder.
Innovation i hele Danmark
OKNygaard har indkøbt 11 specialtraktorer, en til hver afdeling. Det er planen, at de tages i brug i denne sæson.
”Det er dyre og avancerede maskiner, som efter vores opfattelse matcher de krav, der stilles til pesticidfri ukrudtsbekæmpelse i dag. Hensyn til miljø og klima betyder, at vi hele tiden arbejder målrettet på at teste og udvikle innovative løsninger til vores branche. Netop fordi vi er landsdækkende kan vi på kort tid indsamle erfaringer og store mængder data, som gør os i stand til at afprøve nye løsninger på kort tid”, påpeger Niels Anker, der er afdelingschef på Sjælland og ansvarlig for det landsdækkende projekt.