Hver måned den anden torsdag kl. 11 samles 25 - 30 ældre herrer på Vestbirk præstegård til det månedlige møde i Peder Skrams mandegruppe. Det er Svend Verner von Kragh og Poul Sørensen der er organisatorerne for de månedlige møder. De har delt opgaverne mellem sig, så Poul tager sig af det praktiske og Svend sørger for indholdet på møderne.
Tekst og fotos Per Bonde
Dagens møde er ud af huset – ikke langt – og går til Vestbirk Vandkraft. Inden afgang skal Poul lige have organiseret transporten. Det kræver nerver af stål, for sådan en flok voksne mænd har en mening om alt, også transport. Poul hæver stemmen og hurtigt er bilerne fyldt.
Vestbirk Vandværk tager form
På Vestbirk Vandkraftværk tager værkfører Per Kristensen imod og byder velkommen inden han begynder sin fortælling om Vestbirk Vandkraftværk. Per er en lun fætter og han kan godt mistænkes for at være lidt drillende med alle sine forkortelser, men den var god nok, for bag tilblivelsen af Vestbirk Vandkraftværk stod godt nok Landstingsmedlem Carl Petersen fra Ørskov, der mente at landområderne også skulle have det hvide lys og ikke bare petroleumslamper.
Det fik de så i 1924, men først efter andelsselskaberne HOFE, HOH, VOH og BHHH var blevet dannet. HOFE var ejer af selve Vestbirk Vandkraftværk, men de tre andre selskaber ejede elnettene i henholdsvis Hovedgård og opland, Vestbirk/Brædstrup og opland samt Bjerre Herred inklusive Juelsminde.
Men inden Kraftværket kunne etableres, var der lige et par ting der skulle falde på plads. Gudenåen havde jo ikke ligget ubenyttet hen, idet der var opstemninger både ved Bredvad Mølle og ved Vestbirk Klædefabrik. Der blev indledt forhandlinger med ejerne af opstemningsrettighederne, som trak lidt ud. Men som vi alle ved løste det sig, for Vandkraftværket står her jo i dag, siger Per, men det er måske ikke alle, der ved at både Bredvad mølle og Vestbirk Klædefabrik gik op i flammer. Det kan jo undre, men det var måske en usædvanlig voldsom torden periode.
Vigtig brik i elektrificeringen af Danmark
Da Vestbirk Vandkraftværk stod færdig i 1924, leverede det strøm til området fra Mossø i nord til Nørre Snede og til Juelsminde. Der blev produceret ca. 2 Megawatt strøm, og det bliver der fortsat. I 1924 var det enormt meget strøm, og frem til midten af 1950’erne spillede Vestbirk Vandkraft en stor rolle i elforsyningen. Det ændrede imidlertid da Skærbækværket blev bygget og højspændingsledningerne spredte sig ud herfra.
Fra at være leverandør af el til flere herreder, svarer de 2 Megawatt i dag til forbruget i 3-400 parcelhuse, så med Pers ord dækker Vandværkets produktion kun en brøkdel af Danmarks elforbrug.
Vestbirk Vandkraftværks fremtid
EU's vandrammedirektiv medfører at alle spærringer på vandløb skal fjernes, fortæller Per Kristensen. Der er derfor sat gang i et projekt der skal lægge Gudenåen tilbage i sit gamle løb, hvilket betyder at dæmningen i nord-enden af Bredvad sø skal fjernes, og når det sker, ophører Vestbirk Vandkraftværk med at være et kraftværk.
Hvad der så skal ske, vides endnu ikke, men det er Naturstyrelsen håb, at driftige folk kan finde en anvendelse af bygninger og omgivelser, der kan skabe grundlag for at bevare og vedligeholde denne historiske bygning. Enten i form af en selvejende institution eller en almennyttig fond.
Aladdins hule
Indtil nu havde Per holdt sin fortælling udendørs, men nu blev der åbnet til Aladdins hule. Sådan en flok voksne mænd fascineres af gamle maskiner og værktøj i supersize, og det er der masser af sammen med gamle instrumenter. Der blev studeret, diskuteret og rørt ved det hele, og spørgsmålene til Per Kristensen var mange.
Efter en times tid var der afgang tilbage til præstegården, dog først efter en kort takketale til Per for en interessant og underholdende fortælling.
Peder Skrams mandegruppe
Initiativet til Peder Skrams mandegruppe tog sognepræst Peter Tast i 2020. Målet var at give mænd over 65 et frirum og muligheden for at mødes med jævnaldrende. Peter Tast havde fra Horsens Kommune fået oplyst, at der i Østbirk og omegn var omkring 90 enlige mænd, så der burde være mulighed for at skabe interesse for en mandeklub for rigtig voksne mænd.
Sammen med kommunen blev klubben etableret og der er nu 38 mænd over 65 der hver måned modtager indkaldelse til møde den 2. torsdag i måneden.
Svend og Poul tager over.
Da Peter Tast fik nyt embede og flyttede fra Østbirk, blev Svend Verner von Kragh og Poul Sørensen overtalt til at overtage Peter Tasts rolle som initiativtager til de månedlige møder.
Udover et foredrag, en tur ud af huset eller anden form for underholdning, sluttes møderne altid af med en frokost i Præstegården. Mændene organiserer det selv, og det er altid det samme – sådan er mænd altså. Prisen for at deltage er også den samme nemlig 35 kr. for både frokost og drikkevarer – det kan vist ikke gøres billigere.
Alle mænd over 65 er velkomne
Poul spørger, kan du ikke skrive, at der er plads til mange flere i vores mandegruppe, de kan blot ringe til mig eller Svend. Jeg har mobil 2444 7578 og Svends nummer er 3011 4137, og vores møder er som tidligere nævnt den anden torsdag i måneden fra kl. 11 til ca.13.
Med Poul Erik Holm - et af de mere stille medlemmers – ord. Jeg glæder mig til den anden torsdag i hver måned. Der er et dejligt socialt samvær, interessante emner, en dejlig frokost og en masse snak.