I Voerladegårds multisal er der denne lørdag eftermiddag først i marts tæt på 100 udklædte børn. Mange med håbet om at blive kåret til kattedronning, kattekonge eller som den bedste udklædte.
I gåsegang tripper de udklædte ind i salen med fanebæreren i spidsen, akkompagneret af lystige toner fra familien Asmild. I 18 år har Helle og Bjørn spillet fastelavnsklassikerne som ”Kan du gætte, hvem jeg er”. Hvert år har de haft mindst et af deres fem børn med i bandet, hvor der spilles på harmonika, klarinet og violin.
Nu bliver de 10 bedste udklædte annonceret. Her er ingen ”købe-kostumer”, men derimod fantasifuld, hjemmegjort udklædning.
”Det var meget fedt”, fortæller 12-årige Peter, på spørgsmålet om, hvordan det var at vinde som bedst udklædte. ”Jeg havde lidt regnet med det, for jeg vandt også i skolen”, supplerer han med fasthed i stemmen. Peter har iført sig et sandt vinder-kostume: Dametøj, høje hæle og make-up overbeviste dommerne. 10-årige Valdemar har også vundet - på en kreation som figuren Pyro fra Team Fortress; helten fra et computerspil. ”Det tog mor og mig 25 minutter at lave, eller måske var det tre timer”, fortæller han stolt.
Valdemars mor, Anne Louise, må korrigere en smule. I alt fem timer har det taget, men det har været besværet værd.
På behørig afstand af præmieuddelingen, ved et af bordene med kaffe og boller, sidder Ingrid og Øjvind. For et ægtepar i 80`erne er det bare dejligt at kunne være med og se børnebørnene folde sig ud. Parret mindes 1975, det år, hvor den østjyske tradition med fastelavnssoldater blev overtaget fra borgerforeningen i Dørup. ”Det var mig, der syede huerne”, fortæller Ingrid. Det har hun gjort godt, for det er stadig de samme, der bruges her 45 år efter.
I løbet af formiddagen har ”soldater”, dvs. udklædte spejdere, gået fra dør til dør, leveret en sang og har dermed samlet ind til fastelavnsfesten, og alle er indbudt.
Sådan holdes traditionerne ved lige i Voerladegård, hvor der som sædvanligt tæskes løs på tre tønder, og hvor alle efter et par timer kan forlade festen med vished om, at endnu et år er lagt på fastelavnstraditionerne i ”Danmarks Lykkeligste Landsby”. Dette slogan er til gengæld spritnyt.