Arlettes tid som fange i Auschwitz

Arlette Andersen (Foto: DR)
Arlette Andersen (Foto: DR)
Arlettes tid som fange i Auschwitz
10. 10 2019
Hvis du vil opleve en førstehånds beretning om et af historiens mest modbydelige vingeslag, er foredraget med 95-årige Arlette Andersen, som fortæller sin grufulde historie som fange i den mest berygtede udryddelses- og koncentrationslejr under anden verdenskrig, et besøg værd.

Alette Andersen er født i Paris og blev taget til fange af det hemmelige tyske politi Gestapo, som hentede den fransk-jødiske studerende i 1943. Længe holdt hun sin historie for sig selv, men 45 år efter at hun vendte tilbage til familien og hjembyen Paris, brød hun tavsheden. Det skete, efter at hun i 1990 hørte den højreorienterede, franske politiker Jean-Marie Le Pen omtale Holocaust som blot "en detalje".

Hun møder danske Ole i 1950

Hun mødte Ole Andersen i København og i 1952 slog parret sig ned i Fredericia hvor de begge underviste på byens gymnasium. For Arlette Andersen er det vigtigt at fortælle sin historie og hun håber at hendes fortælling kan forhindre at noget tilsvarende nogensinde sker igen.

I mere end 95 år har Arlette Andersen fortalt sin historie til næsten 100.000 mennesker i Danmark. Det er en historie, som kun meget få kan fortælle. Hun har fortalt om det år, hun tilbragte som fange i den største koncentrations-og udryddelseslejr under Anden Verdenskrig, Auschwitz, efter at det hemmelige tyske politi Gestapo hentede den fransk-jødiske studerende i 1943. Længe holdt hun sin historie for sig selv, men 45 år efter at hun vendte tilbage til familien og hjembyen Paris, brød hun tavsheden. Det skete, efter at hun i 1990 hørte den højreorienterede, franske politiker Jean-Marie Le Pen omtale Holocaust som blot "en detalje".

Hør Arlettes historie i Østbirkhallens Cafeteria

Efter næsten 250 foredrag mente Arlette Andersen at hun burde stoppe foredragsrækken - men helt færdig var hun dog ikke. Sammen med journalisten Thomas Christiansen, tager hun igen ud og fortæller om den bog og film, som han har lavet, og det er muligt at høre Arlettes utrolige historie i Østbirkhallens Cafeteria 23. oktober kl. 14.