Lyskunst i Vitus Berings Park

Når mørket falder på, lyser selvlysende værker op fra jorden i Vitus Berings Park
Når mørket falder på, lyser selvlysende værker op fra jorden i Vitus Berings Park
Lyskunst i Vitus Berings Park
09. 10 2020
Nyt lyskunstværk toner disse dage frem i efterårsmørket i Vitus Berings Park. Værket må gerne betrædes, og indbyder både store og små horsensianere til leg og udforskning.

Når efterårsmørket falder på i Vitus Berings Park, kommer lysende blade, rødder og planter til syne i græsset. Bag lyskunstværket "Lysbærende cyklus - En vandring i lys og mørke" står kunstneren Anna Rosa Hiorth-Lorenzen.

Lyskunsten, der består af 10 store cirkelformede værker i beton med aftryk af rødder og planter, er placeret i græsset i Vitus Berings Park parallelt med Kongensgade. Her er der fri leg på kunstværkerne - om man vil beundre fra afstand eller hoppe fra cirkel til cirkel, er helt op til publikum. Lige meget hvordan man vil opleve kunstværket, er det en anbefalelsesværdig efterårstur for både daginstitutioner og kunstkendere til den smukke park midt i byen.

En kunstnerisk hyldest til naturen

Baggrunden for, hvorfor betoncirklerne kan lyse i mørket, er lidt til den tekniske side. Kort fortalt er de 10 små runde værker med forskellige aftryk af plantemotiver skabt af selvlysende (fosforescerende) sand, sten og pigment. Cirklerne er støbt af massiv beton, og det er derfor muligt at gå på dem. Alle cirklerne bliver løbende "opladt" af blåt lys for at kunne lyse hele natten i parken.

Kunstner Anna Rosa fortæller, - Mange levende organismer indgår i symbioser, hvor de udveksler vigtige næringsstoffer med hinanden. Blandt andet fosfor, som betyder lysbærende, er vigtig for det kredsløb. Mine lysende værker er på den måde en lysende hyldest til naturens cyklus.

Bagom kunstneren RosaDeer

Kunstner Anna Rosa Hiort-Lorenzen er uddannet tekstildesigner fra Danmarks Designskole (2005) og har en master i Lighting Design fra Aalborg Universitet (2018).

De seneste år har hun arbejdet med et fokus på lys og tekstil i samspil med fluorescerende farver - en teknik hun har udviklet på og eksperimenteret med løbende.

Til efterårsudstillingen i Horsens har hun udviklet et lyskunstkonceptet med organiske aftryk og motiver af rodnet og blade specielt til Vitus Berings Park.
Projektet kan opleves døgnet rundt i perioden d. 6. oktober - 15. november.

De fine aftryk opleves allerbedst i mørket.

Lyskunstværkerne præsenteres i samarbejde med MÆRK Byen, Horsens Kommunes bylivsindsats.