Nu vender Historien om Danmark tilbage



Lars Mikkelsen fortæller om Christian den 4., som var konge i renæssancen. Foto: DR

I de første afsnit var vi vidner til storslået natur, stenaldermennesker på jagt og brutale vikingeslagsmål. I anden sæson bevæger vi os tættere på de store personligheder, de centrale begivenheder og de almindelige borgeres liv og skæbner i de seneste 500 år. Sammen med Lars Mikkelsen møder vi et væld af personer, der på godt og ondt har været med til at forme det Danmark, vi kender i dag.
På 10 timer viser DR mere end 23.000 års historie – fra de allerførste menneskers ankomst til vores land og frem mod det moderne samfund, vi kender i dag. Bønder og borgere, konger og kirkefolk, karismatiske statsministre og kæmpende arbejdere. Alle har de på hver deres måde sat et markant aftryk på vores historie.

Danmarks vej til demokrati
I anden sæson af ’Historien om Danmark’ handler det i særlig grad om de mange begivenheder og mennesker, der har været med til at forme det demokratiske samfund, som Danmark er i dag. Vi indleder med at følge reformationens udmøntning i det danske samfund gennem renæssancen og Christian IVs regeringstid – en periode hvor videnskab og kultur blomstrer, og hvor kongen bliver kirkens overhoved.
Første sæson af ’Historien om Danmark’ var med til at skabe fornyet interesse om Danmarks tidlige historie, og i anden sæson bliver det ikke mindst demokratiet og samfundet, der kommer i fokus.
"Med anden sæson kommer vi tættere på personer, som mange af os kender til, og samtidig møder vi for alvor de strømninger, som har formet det demokratiske samfund, vi har i dag. Vi har særligt fokus på, hvordan magtfordelingen i Danmark har udviklet sig op gennem tiden, hvad der har ført til Danmarks skiftende styreformer, ligesom vi skildrer nogle af de mennesker, der har været centrale i udviklingen. For mig er historierne og begivenhederne en påmindelse om, at demokrati og det frie samfund, som Danmark er i dag, ikke er noget, vi kan tage for givet. ’Historien om Danmark’ viser, hvordan vejen hertil har været, og hvilke barrierer, der er blevet passeret undervejs," siger Dorthe Gad Thuemoes, der er producent på ’Historien om Danmark’

Christian IV – folkehelt med rod i økonomien
Anden sæson starter med ’Reformation og renæssance’ og her er Christian IV den centrale karakter i fortællingen som den regent, der gennem tiden har siddet længst på tronen. Han var den største renæssancekonge i danmarkshistorien – og det præg han satte, skinner stadig meget tydeligt igennem. Ikke mindst i form af hans mange kendte bygningsværker, der er blevet vartegn for København. Men også hans tabte krige, som satte gang i den udvikling, der ændrede Danmark fra en europæisk stormagt til den lille nation, som vi er i dag. Han er ofte blevet fremstillet som en helt, men i ’Historien om Danmark’ er der tilføjet nogle nuancer til den gængse forestilling om ham.
"Christian IV er omgivet af myter og var fuld af modsætninger, og så er han ofte blevet fremstillet som den livsglade og modige folkehelt. Men det var også i hans regeringsperiode, at Danmark næsten blev kørt i sænk. Han overtog en kæmpe pengekasse, men da han døde var økonomien i ruiner og det meste af Danmark tabt eller besat af svenskerne. Denne fortælling er et eksempel på, at historieskrivningen er fuld af nuancer og fortjener at blive fortalt igen og igen på nye måder og med nye perspektiver," siger redaktør på ’Historien om Danmark’ Ane Saalbach.

De gode historier står i kø
Med de mange kilder, der er adgang til i den nyere danmarkshistorie, står de relevante og spændende historier i kø for at blive fortalt i hvert af efterårets fem kommende afsnit.
"At producere ’Historien om Danmark’ er et kæmpemæssigt ansvar. Det gælder ikke mindst i udvalget af historierne, for det vrimler med gode historier og væsentlige begivenheder, og det gør ondt helt ind i knoglerne, når vi skal vælge historier fra. Som i første sæson har vi valgt at bygge hvert afsnit op som en fortælling om en markant udvikling og om de mennesker, der satte den i gang – eksempelvis udmøntningen af den lutherske reformation under Christian IV. Afsnittene danner tilsammen DRs bud på en fælles sammenhængende historie - fra stenalderen og frem til i dag," siger producent for ’Historien om Danmark’ Dorthe Gad Thuemoes.

Del af et større satsning på danmarkshistorien
’Historien om Danmark’ er en del af en storstilet satsning fra DR, hvor hele 2017 står i danmarkshistoriens tegn. På både radio, tv og på nettet er der rig mulighed for at dykke ned i forskellige aspekter af Danmarks historie.
På DR Ultra kan børnene følge historiske begivenheder set gennem børns øjne i serien ’Venner fra Fremtiden’, mens man på P3 kan opleve danske artister fortolke danmarkshistorien musikalsk. Der venter også flere programmer på både P1, P2, P4 og P5, ligesom der bliver rig mulighed for at dykke ned i arkiverne med historiske programmer på DR TV. Samtidig fortsætter aktiviteterne på dr.dk/danmarkshistorien, hvor DR allerede har bragt over 150 historier om danmarkshistorien.
Sideløbende med danmarkshistoriesatsningen markerer DR også Reformationsjubilæet i efteråret 2017. Seere og lyttere kan blandt andet glæde sig til både festkoncert, temaaften på DR K og interviewprogram på DR1 med Hendes Majestæt Dronning Margrethe, når DR markerer reformationsjubilæet.
De fem kommende afsnit sendes følgende lørdage klokken 20.00 på DR1
23. september: Reformation og renæssance:
30. september: Enevælde og oplysning
7. oktober: Grundloven, folket og magten
14. oktober: Det svære demokrati
21. oktober: Velfærd og kold krig
2017 står i danmarkshistoriens tegn i DR, og i hjertet af satsningen ligger den stort anlagte tv-serie ’Historien om Danmark’. I første sæson så over en million seere – unge som gamle - med enten på tv eller på streaming. Desuden meldte museerne om øget besøgstal henover sommeren og voksende efterspørgsel fra publikum på genstande, som de havde set i ’Historien om Danmark’.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023