Skole har succes med talentsport

For Frederik Timm Rasmussen er dét at feste og drikke alkohol til den lyse morgen no go. (Foto: Per Algreen/Horsens Kommune)
For Frederik Timm Rasmussen er dét at feste og drikke alkohol til den lyse morgen no go. (Foto: Per Algreen/Horsens Kommune)
Skole har succes med talentsport
06. 09 2018
Horsens Kommune fejrer 10-års jubilæum for Talent-Idrætsklasser på Langmarkskolen. Dé har gået der: svømmeren Daniel Steen Andersen, håndboldspilleren Kristina Jørgensen, fodboldspilleren Sebastian Buch.

Siden Langmarkskolen - med Horsens Kommune i ryggen - indledte et samarbejde med Team Danmark og de lokale eliteidrætsklubber, har skolen udklækket mange andre professionelle sportstalenter.

Aftalen dengang betød, at Langmarkskolen blev Horsens Kommunes første idrætsskole og - ud over at fokusere på talentidræt for eleverne i 7.-9. klasse - også sikrede elever på 0.-6. årgang ekstra idrætstimer på skemaet. Faktisk dobbelt så mange for de ældste elevers vedkommende.

Begge dele har nu været en realitet i 10 år, og jubilæet fejres med taler og is til eleverne fredag den 14. september kl. 13.00, 2018.

Ved samme lejlighed markeres åbningen af skolens nye store aktivitetsområde.
Ifølge Christian Christensen, der er afdelingsleder på Langmarkskolen, er skolen i tidens løb blevet klogere på flere ting i forholdet til Talent-Idrætsklasserne. For eksempel kan eleverne nu deltage i særlige ekspertforløb, de kan få mental- og skadesforebyggende træning og lære om sportsernæring. Men konceptet fra dengang er stadig det samme.

-Selve kernen i samarbejdet med Team Danmark går ud på at have fokus på det hele menneske - altså styrke eleverne i at slå igennem sportsligt samtidig med at de får et fundament til at tage en uddannelse. Denne dobbelthed er bevaret intakt gennem alle årene.
Skolens trivselsmålinger viser desuden, at det målrettede niveau ikke går ud over det sociale liv.

-Eleverne i Talent-Idrætsklasserne trives, fordi de er sammen med ligesindede og derfor ikke behøver at forklare sig hele tiden, når de prioriterer træning frem for en glad aften i byen. Samtidig styrker talentdelen udskolingen og er med til at skabe et rigtigt godt ungemiljø, fordi de forskellige elevtyper er gode rollemodeller for hinanden, siger Christian Christensen.

For Frederik Timm Rasmussen, der går på talentlinjens 9. årgang, betyder sammenholdet med ligesindede dog særlig meget. Frederik flyttede fra Gedved Skole til Langmarkskolen for at forfølge sin store drøm om at blive professionel fodboldspiller.

-Det kan være svært at opretholde et socialt liv, når man dyrker sport på eliteniveau, men her er der forståelse for, at man siger nej til at feste og drikke alkohol til den lyse morgen. Samtidig giver det stærke venskaber at gå her, fordi vi deler både sport og skolegang.

Konstellationen af sport og uddannelse er også noget, borgmester Peter Sørensen ser på med stor tilfredshed:
-Jeg er glad for, at Langmarkskolen for 10 år siden lagde billet ind på samarbejdet med Team Danmark. Aftalen har skubbet Horsens Kommune helt i front inden for en lang række sportsgrene. Jeg ved, at eleverne i Talent-Idrætsklasserne er utroligt ambitiøse og målrettede. De har en mission, og de følger den. Stor cadeau til dem, fordi de formår at investere tid på træningsbanen og samtidig opnår gode resultater i skolen.

Langmarkskolen har indtil nu udklækket ca. 250 elever fra sine Talent-Idrætsklasser. For øjeblikket går 109 elever i talentklasserne på 7.-9. klassetrin.