Konfirmanderne Sille, Mia og Freja samlede i 2022 ind for Folkekirkens Nødhjælp. Foto: Kristian Skårhøj
På søndag går en stor del af landets kommende konfirmander på gaden for at samle ind til Folkekirkens Nødhjælps årlige indsamling. På den måde får mange af de unge både ’et kryds’ og en god fornemmelse i maven.
Af Folkekirkens Nødhjælp
Konfirmanderne Sille, Mia og Freja samlede i 2022 ind for Folkekirkens Nødhjælp. Foto: Kristian Skårhøj
Sneakers, AirPods, penge, rejser, en PlayStation, smykker eller en scooter. Konfirmandernes ønskelister er lange, når de her i foråret skal konfirmeres. Men en konfirmation handler ikke kun om materielle gaver. Den handler i høj grad også om næstekærlighed, fællesskab og en forståelse for at være en del af en global verden.
Det har rigtig mange konfirmander taget til sig. På søndag går op mod 6500 konfirmander på gaden for at samle ind til mennesker i verdens brændpunkter. Folkekirkens Nødhjælps indsamling har i år fokus på tre højaktuelle kriser; jordskælv i Tyrkiet og Syrien, krigen i Ukraine og sultkatastrofen på Afrikas Horn.
"Jeg finder det naturligt, at konfirmander oplever, at konfirmationsforberedelse kan være andet end at gå i kirke om søndagen. Det kan også være at flytte sig ud i sognet, hvor de unge mennesker banker på døre i lokalsamfundet, samler ind og gør en forskel for deres medmennesker ude i verden. Det er vigtigt at lære konfirmanderne, at de er del af et større fællesskab i verden, og at de med deres handlinger kan have stor betydning for mennesker, de aldrig har mødt," siger Lisbeth Munk Madsen, frivillig indsamlingsleder og sognepræst i Risbjerg Kirke i Hvidovre.
Mange præster og konfirmander har i løbet af de seneste 14 dage haft besøg af Folkekirkens Nødhjælps #TagDel-Karavane. Det er en foredragsturne, hvor unge, der har rejst i verdens fattigste lande med Folkekirkens Nødhjælp, kommer på besøg og afvikler en workshop for konfirmander og andre interesserede. Her giver de et indblik i, hvordan livet kan se ud i verdens mest udsatte områder og opfordrer samtidig de kommende konfirmander til at gribe indsamlingsbøssen.
”Det bliver en hyggelig dag, for jeg skal gå sammen med en af mine bedste venner. Jeg synes, det er megafedt at samle ind, for man hjælper jo andre. Jeg håber, folk vil tage det alvorligt og gerne vil hjælpe, når vi ringer på. En af mine venners familie kendte nogle af dem, som blev dræbt i jordskælvet i Syrien, og det tænker jeg på – at jeg gerne vil hjælpe,” siger 13-årige Asmund Gjesing Andersen, der skal konfirmeres i Himmelev Kirke ved Roskilde i maj.
Som en del af konfirmationsforberedelsen skal de kommende konfirmander ofte i kirke 10 gange, inden den store konfirmationsdag. Hvert kirkebesøg kaldes populært for ’et kryds’. Mange præster vælger at give de unge et kryds for netop at deltage i en aktivitet som Folkekirkens Nødhjælps indsamling, mens mange konfirmander også helt frivilligt vælger at samle ind på søndag.
”Det er opløftende, at så mange unge engagerer sig i verden. De er vores fremtid, men det er også dem, der lige nu kan blive påvirket af de mange kriser, som foregår rundt i verden. Derfor er det vigtigt, at de får lov til at handle og gøre en konkret forskel, så de ikke føler sig magtesløse,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
Folkekirkens Nødhjælps indsamling:
Det er 25. gang, at frivillige griber indsamlingsbøssen og samler ind til Folkekirkens Nødhjælps indsamling. I år har indsamlingen fokus på jordskælv i Tyrkiet og Syrien, krigen i Ukraine og sultkatastrofen på Afrikas Horn. I alt går omkring 10.000 mennesker på gaden – og det er stadig muligt at tilmelde sig som indsamler på nødhjælp.dk.