Jacob Lorentzen ved Tåning Kirkes orgel. (Foto Per Bonde)
Kirken var fyldt til bristepunktet, da Chaplin viste sig på lærredet i Tåning kirke onsdag 26. oktober.
Det, der blev vist på lærredet, var stumfilmen ”Byens lys” præcis på samme måde, som man viste stumfilm før talefilm blev almindeligt. Datidens klaverbokser var imidlertid skiftet ud med en af Danmarks dygtigste organister - Jacob Lorentzen, der fortolkede filmens scener på Tåning kirkes orgel. Det var en fantastisk oplevelse, hvor hver enkelt tilskuer lavede sit eget ”lydspor” udover billede og musik, og dermed hver sin fortolkning af filmen.
Jacob er til daglig ansat som organist ved Holmens Kirke i København og var således denne dag kommet lidt langt væk fra sit normale pastorat. Jacob Lorentzen begyndte tidligt som organist, og allerede som 14-årig bestod han organistprøven fra Zahles seminarium, og siden er det bare gået derudad med diverse legater, priser og udmærkelser, bl.a. Ridder af Dannebrog. Ved siden af sit arbejde som organist beskæftiger Jacob sig som underviser og ikke mindst komponist.
Jacob har brugt meget tid på at dygtiggøre sig i improvisationer på orglet, og det er det, der har ført frem til hans ide om at benytte orglet til underlægningsmusik til stumfilm. Han har udover Chaplins ”Byens lys” også spillet til klassikerne Carl Th. Dreyers ”Jeanne d’Arc” og Fritz Langs ”Metropolis”. Fremgangsmåden Jacob lægger musik til filmene er at kende forløb og højdepunkter i filmen, og med dem in mente, improviserer han musikken over handlingen. Ifølge Jacob er det en sjov måde at arbejde på, men samtidig meget krævende, da man konstant skal fortolke musikken efter sit eget hoved, og ikke har et partitur at følge.
På spørgsmålet om, hvordan man trækker en kapacitet som Jacob Lorentsen ud til sådan en lille landsbykirke i Jylland, henviste sognerådsformand Birgit Høst Secher straks til Tåning Kirkes normale organist Karoline Hausted. Karoline fortalte, at hun i mange år har kendt Jacob Lorentzen særdeles godt, og at de var blevet enige om, at det ville være en god ide at få Jacob til at give en orgelkoncert i Tåning Kirke. Det var i forbindelse med snakken om, hvad Jacob skulle spille, at Jacob foreslog stumfilmen. Det blev der hurtig enighed om, og derfor er vi her nu, slutter Karoline.
Dertil bemærkede Jacob, at han for øvrigt ikke er ubekendt med egnen, da han dels ofte betragter Tåning Kirke – ganske vidst på afstand - når han kører til Århus for at undervise på det Jyske Musik Konservatorium, og at han i øvrigt har sommerhus i Virklund, så han følte sig næsten på hjemmebane.
Filmen og organistens velorganiserede musikunderlægning var, som nævnt, en rigtig god oplevelse. For publikum i kirken var det sandsynligvis første gang, man har oplevet ”ægte” stumfilm, men at dømme efter publikums reaktioner ville man helt sikkert møde op, hvis der kom et nyt arrangement af samme karakter.
pebo
Karoline Hausted præsenterer film og organist Jacob Lorentzen. (Foto Per Bonde)