Danmarkshistoriens formentlig første adventsbål



Illustration af adventsbål ved Gedved Sø.

GEDVED - Søndag d. 10. december sidst på eftermiddagen tænder konfirmander i Kattrup og Tolstrup Sogne danmarkshistoriens formentlig første adventsbål. Med fakler går konfirmanderne i et optog fra sognegården gennem julesmykkede Gedved og ned til den nye Gedved Sø, hvor et adventsbål venter på at blive tændt af de mange fakler.

Af Ole Svendsen

Sognets nye præst, Louise Holmen forestår fakkeltoget og adventsarrangementet ved søen. Der vil være tale over advents betydning, og der vil være både solosang af kirkesanger Casper Rosenkilde samt fællessange.

Arrangementet, der varer en times tid ved søen, afsluttes med gløgg, kakao og æbleskiver til de fremmødte, der efterfølgende kan indskrive sig som deltagere ved det første adventsbål i Danmark.

Første adventsbål i Danmark

Der har naturligvis været en del research omkring begrebet Adventsbål:

Iflg. seniorforsker og overarkivar ved Dansk Folkemindesamling, emerita Else Marie Kofod er der ikke optegnet historiske beskrivelser af adventsbål. Ved opslag i encyklopædier, ordbøger, leksika m.m. har det heller ikke været muligt at finde beskrivelser af adventsbål. Faktisk findes ordet slet ikke. Der er derfor også tale om at indføre et helt nyt ord og begreb i det danske sprog i modsætning til Norge, hvor det er en kendt begivenhed.

Advent handler om kirkens nytår

Der har gennem tiden været solhvervsbål, og disse afholdes stadigvæk nogle steder. Solhvervsbålenes oprindelse bunder i gamle hedenske traditioner med en hyldest til solen, og at dagene begynder at blive længere igen. Advent drejer sig om kirkens nytår og Jesu fødsel og er således en kristen begivenhed. Adventus Domini er det oprindelige ord for Advent.

Adventsbålet er ikke kun for konfirmanderne. Det er et offentligt arrangement, hvor alle interesserede kan slutte sig til fakkeltoget ved byens brugsforening og følges ad ned til søen. Har man selv fakkel med - eller har købt én i Brugsen, kan man naturligvis også deltage i båltændingen, men ellers være en del af fællesskabet til markering af julens komme.


 

Bålet står ved Gedved Sø

Selve bålet er opstillet på et sted, der er under udarbejdelse som fremtidens besøgs- og formidlingsplads ved Gedved Sø. Ejerne af stedet, Niels Anders og Ole Lund Svendsen har i forståelse og samarbejde med gode naboer arbejdet på at få stedet og pladsen gjort offentlig tilgængelig. Flere Fonde, bl.a. Hedeselskabet og forskellige erhvervsvirksomheder har støttet projektet, så både skoler, institutioner, foreninger og almindelige besøgende i fremtiden kan besøge stedet og gøre brug af faciliteterne, der bl.a. kan fortælle om søens historie og vise de flotte natur- og kulturomgivelser.

Horsens Museum har inden søens tilblivelse udført et stort arkæologisk arbejde og dokumenteret mere end 10.000 års menneskelig aktivitet i området. Dette arbejde vil også udmønte sig i en formidling til de besøgende. Gedved skole og Horsens Museum samarbejder for tiden om beskrivelser og formidling i børnehøjde, som med tiden vil komme alle skoler til gavn.

Håber på at flere tager det til sig

Kattrup og Tolstrup Sognes menighedsråd ser frem til en enestående historisk begivenhed med det formentlig første adventsbål i Danmark og har også et håb om, at det med tiden kan sprede sig i hele landet som en fælles begivenhed, lidt i lighed med Sct. Hansbål, dog med den store forskel at Sct. Hansbål kan laves af haveaffald og andet forskelligt ikke-forurenende brændbart. Dette, det første Adventsbål, kan kun lade sig gøre ved brug af tørt ubehandlet brænde. Flere myndigheder har nemlig været forespurgt og forelagt hele projektideen med adventsbål. Det er med råd, vejledning og paragraffer herfra, at det har kunnet lade sig gøre at realisere et adventsbål her i december.

Der bydes derfor velkommen til det første Adventsbål ved Gedved Sø, søndag d. 10. december 2023

Lignende artikler

Ole Svendsen

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024