I de gamle bryggeribygninger i Horsens ligger Ceres Centret som er opkaldt efter bryggeriet som holdt til i området i mange årtier. På stedet brygger man stadig øl, dog i en noget mindre målestok en tidligere.
Af Jørn Kildall
Fotos Jens Jessen
Der er en kreds af entusiastiske ølbryggere som holder til i lokalerne på Ceres Centeret. De tager rundt til forskellige arrangementer og på virksomhedsbesøg. De besøger andre ølbryggerklubber og udveksler erfaringer, og de har ofte besøgende i de hyggelige lokaler og hvor de fortæller om deres bryggerikunst og uddeler smagsprøver.
I et gammelt rengøringslokale møder avisen Alex Ovesen. Lokalet er fyldt med malt som er en af de vigtige ingredienser i ølbrygningen. Alex viser rundt og peger mod en stak af fustager og nye ølflasker som bliver brugt på stedet.
Selve bryglokalet, et gammelt telokale, gør ikke det store væsen ud af sig. Men det er her magien opstår og hvor vand, gær, humle og malt bliver til de gyldne dråber som så mange elsker.
Ølbrygningen er helt og holdent på hobbyplan og man producerer ikke de store mængder. Der bliver lavet 25 liter øl ad gangen. Selvom mængderne ikke er store så er variationen det til gengæld - man kan fremvise ikke mindre end 14 forskellige ølvarianter i bryggeriklubben.
Ølbryggerklubben på Ceres Centret er for alle men der er et enkelt krav som skal være opfyldt før man kan blive medlem - man skal være fyldt 65 år eller være førtidspensionist. Klubben består af cirka 30 mand og en enkelt kvinde. Så man opfordrer mange flere kvinder til at blive en del af ølbryggerfællesskabet.
Under corona pandemien var alle aktiviteter i bryggeriet lukkede. Det betød at allerede påbegyndte bryg stod alt for længe og efterfølgende måtte smides ud, da det ikke længere kunne blive til drikbart øl.
Nu brygger man igen på livet løs og vi siger skål.