Connie Leth har travlt i køkkenet, ca. 200 kunder venter på frisklavet mad hver dag – året rundt, hun og personalet pakker maden i varmekasser og fem chauffører bringer lækkerierne ud.
Når man siger Peter ”Salat” vil mange nikke genkendende, da han er en særdeles kendt skikkelse i Horsens. Peter Petersen som er hans borgerlige navn, har sammen med sin kone Connie Leth Petersen på rekordtid, i Coronaens skygge, fået etableret et sandt madeventyr hvor frisklavet mad køres ud til kunderne hver eneste dag – året rundt!
Peter ”Salat” Petersen har altid været i fødevarebranchen og er af mange kendt fra Carls Sennep og Horsens Salater. Efter at han solgte virksomheden i 2007, gik han og kedede sig - derfor købte han en pølsevogn. Han tog blandt andet rundt til rejsegilder og langede hotdogs over disken.
- Det gik meget godt og på et tidspunkt blev jeg spurgt jeg kunne stege en hel pattegris… Jeg vidste ikke hvordan man skulle stege en hel pattegris, men det lærte jeg og den blev god. Desværre arbejdede jeg for hårdt og fik for mange blodpropper… så jeg har været nødt til at sætte farten ned og få hjælp til arbejdet, fortæller Peter ”Salat”.
Peter mødte Connie Leth som hjalp til når Peter var ude med pølsevognen og hun syntes det var sjovt at være med ude og servere fra pølsevognen. Sammen fik de mere og mere fart på og der var mange ture med pølsevognen og de stegte mange pattegrise, og de fik en medarbejder ansat i forretningen.
Det gik efterhånden så godt for Peter og Connie, at de blev gift i maj 2019. I denne periode lavede de mad fra hjemmeadressen, men blev efterhånden presset på pladsen.
- Vi havde lavet al forarbejde hjemme fra privaten, men det blev for småt og Connie flyttede produktionen herned på havnen i disse lokaler som er indrettet til køkkendrift, fortæller Peter.
Nedlukningen ramte hårdt
Som bekendt lukkede statsminister Mette Frederiksen landet ned 11. marts 2020 på et pressemøde og det kunne Connie tydeligt mærke på meget kort tid:
- På halvanden døgn gik vi fra en fyldt ordrebog til ingenting! Vi mistede mange penge i omsætning. Vi havde intet… som i ingenting. Heldigvis kunne jeg få mit gamle arbejde på Egebjergskolen som rengøringsassistent tilbage med det samme, fortæller Connie Leth.
Corona-mad lige til døren
Dengang troede alle at om en måned så var samfundet tilbage til normalen… men sådan gik det som bekendt ikke. Men kunderne og netværket havde ikke glemt Connie, og hun modtog en del telefonopkald fra bekymrede børn med forældre i pensionsalderen:
- Kan du ikke sørge for at min mor får lidt mad? Det var her jeg begyndte at lave Corona-mad og vi begyndte at levere ud i Horsens kommune. Vi kørte ud og stillede en kasse ved døren, som den ældre bare skulle tage ind og maden kan varmes i mikrobølgeovnen, forklarer Connie.
Mad til døren som kun skal varmes op
Firmaet Leth Catering leverer mad hver dag – året rundt og deres menu består af ”mormormad” og man kan finde retter som Vikingegryde, oksekødssuppe, brændende kærlighed og forloren hare på spisesedlen.
Alle de varme retter er pakket i bakker med låg, kan varmes op i mikrobølgeovnen i tre minutter. Man laver også madpakker med tre halve stykker rugbrød, et bæger salat og en flaske vand. Prisen for maden er per dag begynder ved 55 kroner når man bestiller til mindst fem dage på en måned.
I april måned havde de 14 kunder. Her blev Connie spurgt fra flere om de fortsatte med at lave ”pensionistmad” efter at Coronaen stoppede?
- Vi vil meget hellere have jeres mad, for den er meget bedre end den vi får andre steder. Det var noget vi hørte fra begyndelsen, fra vores kunder. Nu tog det mere fart og vi havde 45 kunder og vi fik ansat en medarbejder… men så skulle det heller ikke være større, forklarer Connie.
Men tallet blev ved med at stige og man nåede 75 kunder. Her var Peter og Connie enige om at nu kunne hun ikke klare flere nye kunder – men så kontaktede Horsens kommune Leth Catering, og tallet steg yderligere og Peter ”Salat” Petersen uddyber:
- Connie har nu oppe på små 200 kunder mens vi taler. Firmaet leverer ikke til alle kunder hver dag, da nogle kun får leveret hver anden dag. Fra 1. februar skal Leth Catering til at levere til Horsens kommune og vi bliver et af tilbuddene til dem som skal have hjemmelevering. Prisen for levering bliver den samme.
Forskellen på madleveringerne til Horsens kommune er at Leth Catering leverer mad hver eneste dag – året rundt. De øvrige leverer ugepakker.
Ikke bare pensionistmad, men mad for alle
Mens at interviewet står på ringer Connies telefon mange gange med nye kunder som også vil have den gode gedigne og frisklavede husmandskost fra Leth Catering. Connie er klar over at hun står med en udfordring i køkkenet og hun fortæller:
- Vi er færdig med dagens arbejde i køkkenet og kører snart hjem, men arbejdet er ikke slut for i dag, for der skal registreres 5-6 nye kunder som vi har fået bare i dag. Vi er udfordret og havde vi været 15 år yngre var det nok nemmere for os… men vi skal nok klare det!
Selvom Leth Catering har købt hjemmesiden www.pensionistmad.dk, er maden de leverer ud af huset for alle aldersgrupper og Connie forklarer:
- Man behøver ikke være pensionist for at bestille vores mad – den er for alle. På vores hjemmeside www.lethcatering.dk kan man bestille og se hvad vi tilbyder, og priserne på de forskellige muligheder.
Levering af mad hver dag
Leth Caterings fem biler kører ud med frisklavet ”mormormad” hver eneste dag året rundt. Kunderne får maden leveret i kølebokse ved hoveddøren i tidsrummet klokken 10.30 – 13.
Bilerne fra Leth Catering leverer allerede langt ud fra Horsens – fra Beder i nord og til Vejle i syd, og vestpå ud til Nørre Snede.
En hjælp til børn og forældre
For mange familier hvor de voksne børn tager sig af deres gamle forældre er konceptet med frisk mad til døren et stort hit og Connie fortæller:
- Jeg har en kunde uden for byen som får mad fra os hver dag, og hans datter kommer næsten hver gang og takker os, fordi hun ikke længere skal tænke på indkøb, og på at lave mad til sin far hver dag. Faren er også meget tilfreds og skamroser os og er meget glad for maden… den smager bare bedre, siger hun.
Mange hænder hjælper til
Connie har deltidsansat fem chauffører som kører den frisklavede mad ud hver eneste dag, året rundt. Der er altid to fast i køkkenet og det lykkes fordi Connie og personalet er gode til at forberede og lave så meget som muligt på forhånd til dagens efter.
Køkkenpersonalet som laver den varme mad, møder ind klokken seks hver morgen, så maden kan nå at være færdigpakket til udkørsel klokken halv elleve hver eneste dag – året rundt. Næste køkkenhold møder klokken otte hvor arbejdet med at smøre de mange madpakker kan gå i gang.
Kunderne bliver forkælet og får ofte lidt ekstra god med i madpakken, og Connie forklarer:
- I dag havde vi rest ørred og røget laks som kom på et halvt stykke rugbrød. Om søndagen pakker vi sommetider et lille bæger med to stykker marineret sild og karrysalat. Så kan man få en sildemad… for der skal jo være lidt ekstra når det er søndag.
Omkring højtiderne mærker kunderne også når det er jul eller nytår. Det kan ses på den varme mad hvor der var andesteg juleaften og nytårsaften var der glaseret hamburgerryg, med grønlangkål og brunede kartofler på menuen.
Connies mad er livskvalitet
Connie Leth Petersen har altid arbejdet med at lave mad og hun begyndte på det tidligere pensionistcenter på Allégade i Horsens og hun var også ti år i køkkenet hos Fællesskabet Sind i Kildegade. Selvom hun ikke har en formel køkkenuddannelse, holder hun meget af at lave mad til ældre og udsatte, og siger at god mad er lig med god livskvalitet.
- Det har altid været min drøm at arbejde i et køkken. Jeg er selvlært og har lavet det her længe. I køkkenet er Peter min ”hjerne” – det ham som regner mængder og tider ud, når der skal laves en opskrift til 100 mennesker… det er sådan vi samarbejder. Han er på kontoret og når han har tid, hjælper han med at ordne grøntsager i køkkenet.
Dog er er der to ting som Peter skal lave i køkkenet og det er hans to specialiteter: Peters sennep og den kolde kartoffelsalat. De er begges Peters opskrifter, og de er hans hemmelige opskrifter som han ikke vil dele med Connie – derfor må han selv lave begge dele.
Når Connie og Peter kommer hjem efter en lang arbejdsdag, elsker hun at sætte sig i køkkenet med et glas rødvin mens Peter laver aftensmaden klar til dem begge – og sammen ordner de verdenssituationen ved køkkenbordet.