Anders G. Christensen, Spidskandidat for Venstre i Region Midtjylland
Venstre ønsker, at fødeafdelingerne på hospitalerne i Region Midtjylland tilbyder alle gravide en grundig fødselsforberedelse. Det undrer mig overordentlig meget, at Region Midtjylland har valgt at sætte al fødselsforberedelse på standby som følge af COVID-19.
Af Anders G. Christensen,
Spidskandidat for Venstre i Region Midtjylland
Derfor har Venstre rejst spørgsmålet på det kommende møde i hospitalsudvalget med forslag om, at alle gravide og partnere tilbydes et frivilligt tilbud med virtuel fødselsforberedelse.
For alle kvinder og partnere, der venter deres første barn, er der mange spørgsmål og tanker om, hvordan det nu skal gå med at bringe et nyt liv til verden.
Der er ingen tvivl om, at COVID-19 selvfølgelig udfordrer alle, men så er det, der må tænkes i andre løsninger. Det har de kunnet finde ud af i Region Syddanmark, hvor man har taget konsekvensen og arrangeret online fødselsforberedelse.
Her presser der sig et spørgsmål på: Hvorfor kan man ikke finde ud af det i Region Midtjylland?
Når man så tilmed i regionen ved, at fødselsforberedelsen får gravide til at bekymre sig mindre om fødslen.
Det lavede Region Midtjylland selv en stor undersøgelse om i 2013. Undersøgelsen ’Parat til barn’ viste, at fødsels- og forældreforberedelsesprogrammer øger førstegangsfødendes ”mestringsevne”, medfører færre indgreb, kortere ophold på fødeafdelingen og styrker de fødende kvinders tro på, at de kan amme deres børn.
Alene af den grund kan det undre det mig, at Region Midtjylland ikke for længe siden har iværksat en online fødselsforberedelse.
Tilmed når Region Midtjylland faktisk på baggrund af undersøgelsen ’Parat til barn’, udviklede fødselsforberedelseskurset ’En familie fødes’.
At nogle af regionernes hospitaler end ikke overvejer det, og andre først regner med at have noget klar til foråret, virker på mig meget sendrægtigt, specielt når man ved, at fødselsforberedelse også har en folkesundhedsmæssig dimension. Det er nemlig en unik mulighed for at forbedre folkesundheden for to generationer.