100 ÅR - Intet er som i gamle dage, men i Østbirk har en ting varet ved i 100 år, nemlig udgivelsen af Østbirk Avis.
Af Jens Glavind
Da Jørn Kildall overtog avisen den 1. januar 2021, stod der i avishovedet 96. årgang, og derfor var den nuværende redaktør gennem lang tid usikker på hvornår avisen kunne fejre sit 100-års jubilæum, men det er ganske vist – det er i dette efterår Østbirk Avis kan fejre sit 100-års jubilæum.
Østbirks Avis – 75-års jubilæum
Da Østbirk Avis i 1999 kunne fejre 75-års jubilæum, skrev den daværende ejer og redaktør Peder Stougaard følgende:
”Den opmærksomme læser af Østbirk Avis har sikkert bemærket det runde årgangsnummer i højre hjørne af avisen: 75. årgang. Dette ville under normale omstændigheder betyde at avisen rundede de 75 år i år 2000. Det er bare ikke hele sandheden. Det første nummer af Østbirk Avis udkom faktisk i oktober 1924, og avisen kan således fejre jubilæet allerede i 1999. I 1924 udkom Østbirk avis 2 gange. Første nummer hed oktober-november. 2. nummer december. I 1925 udkom avisen endelig som ugeavis, men årgangen fortsatte med at være 1.”
Som konsekvens af denne ”uorden” fik redaktør Kildall ved årsskiftet 2023/2024 ændret på tingene, så han i sidste udgave af avisen skrev ”98. årgang” og i første udgave af avisen i 2024 ”100. årgang”.
Det kunne have været et 130-års jubilæum
Går man tilbage i historien vil man erfare, at Østbirk Avis med lidt held i år ville kunne have fejret sit 130-års jubilæum, men hvordan hænger det nu sammen?
Det Kgl. Bibliotek rummer bl.a. Danmarks nationale samling af aviser, og hovedsamlingen fylder 24 kilometer hylder. Samlingen ligger i Skejby, hvor man har fokus på at indsamle aviser via pligtaflevering (trykte og digitale aviser), og bevare de trykte aviser i en sikret bygning, og de digitale aviser på servere.
Ikke alle aviser er endnu blevet digitaliseret, og der vil gå mange år endnu inden turen kommer til Østbirk/Østjydsk Avis. Derfor kan man i dag læse alle de originale aviser på avissamlingen i Skejby helt tilbage fra de første aviser udkom. Samlingen er i sig selv enestående i historisk perspektiv, for den rummer en nærmest komplet samling af alle de gamle udgaver af Østbirk Avis.
På Egnsarkivet i Gedved opbevares der også en stor samling af de gamle aviser, men her er samlingen dog ikke fuldstændig komplet. Som det vil fremgå af denne artikel, har Østbirk Avis i næsten alle årene været drevet af et medlem af familien Stougaard. Først var det Peder Livbjerg Stougaard, dernæst sønnen Preben Stougaard og indtil sin død i 2018 var det Peder Stougaard der var ansvarshavende redaktør.
Familien Stougaard husede i mange år avisens arkiv i kælderen på Storegade 14, men katastrofen indtraf da en større vandskade i 1950erne oversvømmede det meste af kælderen, med det resultat at flere årgange af avisen desværre gik tabt.
Heldigvis kan man i den nationale avissamling og på egnsarkivet i Gedved få et indblik i hvordan Østbirk Avis gennem årene har udviklet sig, men arkiverne gemmerne også på den faktuelle kendsgerning, at den første avis så dagens lys i Østbirk i 1894, altså for 130 år siden.
Østbirk Avis anno 1894
Østbirk og Omegns Adresse-Avis udkom i 1894 i 27 eksemplarer hvorefter den ophørte. Det var ikke som nu et lokalt bladforetagende der udgav avisen, men en form for egnsavis. Når man læser aviserne fra 1894 får man et ganske godt indblik, at Østbirk også før byen blev stationsby i 1899, var et bysamfund med mange forretningsdrivende. Fra aviserne i 1894 er der annoncer fra urmager A. Rasmussen hvis søn E. Rasmussen videreførte forretningen til sin død i 1975. Aviserne vidner om at der bl.a. var en bager og conditor i Vestbirk, en kro i Voerladegaard, et bageri i Bredvad Mølle, havefrø, kaalplanter, selleri og blomsterplanter hos Kr. Strunge i Østbirk, kolonial- og produktforretning i Underup og Vestbirk, maskinbageri og conditori i Østbirk, og R. Dinesen-Rasmussens malerforretning (Ryvej 7) der tillige udførte vognarbejde hurtigt, smukt og solidt.
Sandvad Kro’s Gjæstgiveri, Kolonial- og Produkthandel blev anbefalet i Publikums venlige erindring.
Der var åbenbart ikke basis for at drive avis på egnen for efter 27 udgivelser var det slut med en avis i Østbirk.
En ny avis ser dagens lys i 1901
Da Østbirk blev stationsby i 1899, betød det naturligvis at der var basis for yderligere vækst i byen. Om det var årsagen til at man atter fik mod på at udgive en avis i 1901 er uvist, men det er ganske vist at Østbirk og Omegns Annonceblad så dagens lys med udgivelsen af den første avis 9. november 1901.
Avisen blev uddelt gratis til enhver bosiddende mand og kvinde i Østbirk, Voerladegaard, Underup, Yding, Elling, Eier, Vestbirk og S. Vissing i et antal af 1400 eksemplarer. Avertissementsprisen var 25 øre pr. petitlinie, og ved stadig avertering var der rabat. I den første avis kunne man bl.a. læse at Østbirk Mølle modtog alle sorter korn til formaling, men helst om eftermiddagen. Derudover var avisen stort set præget af annoncer fra den driftige købmand Sciønning.
Udgiveren af avisen var købmand Jens Sciønning, der netop havde overtaget Henrik O. Bruns forretning (Ryvej 2), der i foråret 1901 var gået konkurs.
Avisen kan næppe have været en succes for efter 3 udgivelser gik avisen i 1902 ind.
Tredje gang er lykkens gang siger et ordsprog som bekendt, og i tilfældet Østbirk Avis kom det til at holde stik.
Østbirk Avis anno 1924 - Peder Stougaard kommer til Østbirk
I 1924 kom Peder Livbjerg Stougaard cyklende til Østbirk. Stougaard var blevet udlært på Brande Bogtrykkeri, og havde siden drevet en Bog-, Papir- og Musikhandel i Ebeltoft. Målet for rejsen til Østbirk var at købe bog- og papirhandler Jensen Halds forretning i Bodholdts ejendom (Storegade 18), men Peder Stougaard var imidlertid ikke boghandler ret længe. Da Stougaard kom til Østbirk, boede han privat til leje på Ydingvej 30.
I 1924 startede et lokalt interessentskab det vi i dag kender som Østbirk Avis. Avisen blev udgivet i samarbejde med Handelstrykkeriet i Horsens i et oplag på 1000 stk. Annoncer til avisen blev modtaget af stationsforstander N.A. Nielsen, der også redigerede avisen. Selve trykningen og opsætningen foregik på Handelstrykkeriet, og de to første aviser blev som nævnt udgivet i oktober-november, og i december 1924. Avis nr. 3 udkom fredag den 2. januar 1925, og herefter udkom avisen ugentligt.
I avisen kunne man bl.a. læse at Østbirk var ”begyndt at komme med ” idet købmand C.M. Rasmussen som den første i byen havde fået installeret radio.
I modsætning til i dag var mange af skriverierne i datidens aviser præget af meget personlige og nogle gange tragiske historier om uheld, skader og lignende.
Peder Stougaard bliver redaktør på Østbirk Avis
Avisen udvikling betød dog hurtigt at den lokale stationsforstander ikke kunne afse tid til at modtage annoncer og redigere avisen, og en medvirkende årsag har måske også været at stationsforstanderens hustru Dagmar Nielsen havde et fotografisk atelier i Vestbirk der naturligvis også skulle passes. Som afløser for N. A. Nielsen blev Peder Storgaard den 1. april 1925 ny redaktør på Østbirk Avis.
De første svære år – økonomien halter
Østbirk Avis, der var startet som et forsøg, havde i begyndelsen en noget usikker fremtid. Byen og omegnen havde et brændende ønske om at bevare deres egen avis, og opbakningen fra læsere og annoncører var yderst tilfredsstillende. Noget andet var økonomien som dårligt kunne hænge sammen. Allerede fra 1, januar 1926 blev avisen overtaget af en kreds af Østbirk bys borgere, avisen udkom nu om fredagen, og oplaget blev øget til 1200 eksemplarer, men kort efter den 12. februar samme år, skiftede avisen atter udgivere, og kom under Østbirk Borger- og Håndværkerforening, der oprettede et specielt bladudvalg, bl.a. med avisens første redaktør N.A. Nielsen.
Østbirk Borger og Håndværkerforening vedtog i december 1926 at fortsætte med udgivelsen af avisen trods et ”føleligt” underskud. Man forhøjede annoncepriserne, og et abonnement for avisen blev diskuteret. På Borgerforeningens generalforsamling i februar 1927 blev økonomien debatteret. Der var bred enighed om at bevare avisen, men trykning og porto der årligt var på 4500 kr., krævede større indtægter. Annonceindtægten skulle øges med 10-15 kr. pr. uge, og det blev vedtaget at avisen i 1927 ikke måtte give underskud.
Selvom der var balance i økonomien de 2 første måneder af 1927, vedtog bladudvalget at appellere til læsernes offervillighed, og man lagde avisens skæbne i deres hænder. Det blev vedtaget at man hvert kvartal frivilligt skulle betale et ”kontingent” på 25 øre. Der var en heftig debat i avisens spalter, hvor læserne storstilet bakkede avisen op, og økonomien kom sidenhen på ret køl. De frivillige betalinger fra læserne var kommet for at blive, og helt frem til begyndelsen af 1980erne betalte læserne et meget beskedent bidrag for at støtte avisens drift.
Peder Stougaard overtager Østbirk Avis
På en ekstraordinær generalforsamling i Østbirk Borger- og Håndværkerforening der fandt sted den 25. september 1928 på Afholdshotellet, blev det besluttet at overdrage Østbirk Avis til redaktør Peder Stougaard.
Det var upraktisk at avisen skulle trykkes på Handelstrykkeriet i Horsens. Derfor anskaffede redaktør Peder Stougaard sig i november 1928 en hurtigpresse samtidig med at forretningen, der nu omfattede, bog- og papirvarer, tapeter, malerier, kunst og musikinstrumenter, flyttede i nye lokaler til Snedker Sandmanns Ejendom overfor banken på ”Torvet”. Ejendommen blev revet ned i 1940, da der blev etableret en ny vej (Nyvej og sidenhen Vestbirkvej) til Vestbirk.
Samtidig blev oplaget udvidet til nu at omfatte 1500 eksemplarer pr. uge. Man indgik desuden en aftale med Nim Underup Sogneråd om udgivelse af avisen i området mod annoncering.
Opsætningen af avisen klarede Peders hustru Marion, der havde lært håndsætterkunsten netop på Handelstrykkeriet i Horsens. Det var Marion, der godt nok ikke var vestjyde, men alligevel havde forretningsmæssig sans, der foreslog sin mand at de i grunden lige så godt kunne tjene de penge selv i stedet for at lade trykkeriet i Horsens om at klare opgaven. Peder Stougaard var ikke sen til at reagere på hustruens forslag, og efter kort tid have Østbirk Avis anskaffet sig en hurtigpresse, og dermed kunne alle opgaver klares fra lokaliteterne i Østbirk.
I Østbirk var der konkurrence om kunderne, og Peder Stougaard havde i Johs. Nielsen, der drev boghandel og bogtrykkeri fra Storegade 7, en konkurrent.
I 1937 traf Johs. Nielsen en aftale med Peder Stougaard, der indebar, at sidstnævnte overtog al trykkerivirksomhed, herunder Gedved og Hovedgaard Aviser, og at Johs. Nielsen blev eneboghandler i byen. Samme år flyttede Johs. Nielsen til Nr. Snede, hvor han startede et trykkeri på Horsensvej 13 – sjovt nok i en bygning der arkitektonisk er en næsten tro kopi af Storegade 14 i Østbirk. Johs. Nielsen beholdt i øvrigt boghandelen endnu 1 års tid, og den blev da passet af hans svigerinde Anna Aase (Sørensen).
Østbirk Avis flytter til Storegade 14
I 1937 flyttede avisen til det nyopførte bladhus på Storegade 14, og udover trykningen af Østbirk Avis, blev også Hovedgaard Avis (senere Østjydsk Avis), der udkom første gang i 1936, trykt i Østbirk.
Igennem 40’erne, 50’erne og 60’erne fortsatte Østbirk Avis i uændret format. Under krigen udkom Østbirk Avis stabilt, for trods annoncørernes manglende varelagre, havde den fremsynede redaktør Stougaard bygget et større lager af avispapir op. Den cigar- og piberygende redaktør havde endda sørget for tobak i mængder der langt oversteg eget forbrug så meget at han stadig ved krigens afslutning i 1945 havde et større lager af tobak, der fik ben at gå på i efterkrigsårene. Ifølge pålidelige, nu afdøde men også nulevende kilder, var redaktørens fødselsdags- og julegaver under krigen endog meget populære!
Fuglekonge i 14 år
Redaktør Stougaard blev for øvrigt fuglekonge i 1936, og dermed blev han også den længst regerende af slagsen. Efter 1936-skydningen gik traditionen i dvale i 14 år, så helt frem til 1950 hed fuglekongen i Østbirk Peder Stougaard.
De lokale udfordringer med strømforsyningen
Under krigen var der problemer med at få produceret tilstrækkelig med strøm til andelshaverne herunder de store virksomheder. Byens savværk krævede meget strøm, og det bevirkede at spændingen faldt markant når saven arbejdede. Det betød ikke så meget for de private brugere, der kunne klare sig med dagslyset. Men hvis savværket kørte, når Stougaard var i gang med trykningen af ugens avis, kunne det hele let gå i fisk. Byen var trods ikke større, end at redaktøren traf den aftale med direktør Aage Nielsen hos C. Lenler om, at man indstillede savskæringen, mens avisen blev trykt.
Avisens lærlinge
Østbirk Avis ekspanderede år efter år, og i 1957 fik avisen sin første af i alt 7 lærlinge.
Olav Rude Jensen
Den første lærling var Olav Rude Jensen, og han skulle efter planen starte på avisen den 1. august 1957. Olav havde imidlertid været så uheldig at brække armen, og skulle til sygeeksamen i København, hvilket gjorde at han ikke kunne starte som planlagt. For Stougaard og Olavs far, Jens Rude Jensen, betød det imidlertid ikke så meget med Olavs eksamen, men Olav bestod med nød og næppe og kunne dermed, lettere forsinket, starte som den første lærling på avisen. På avisen arbejdede Olav sammen med hele familien Stougaard, og der herskede altid en god og fri stemning.
En af de næsten daglige faste gæster var Prebens gode venner, malermester Victor Bøtker og farmaceut H. Nyrop Rasmussen der arbejdede på Østbirk Apotek.
Når avisen var sat, blev der trykt et eksemplar af avisen, der straks blev bragt over på den anden side af gaden til frisørmester Hroar Simonsen, der havde opgaven med at læse korrektur. Efter endt korrekturlæsning gik avisen i trykken, og sådan kørte rutinen i de år Olav var i lære på avisen.
Peder Stougaard havde en stor passion for at fiske. I Vestbirk Sø havde han sin båd ”Gedden”, og ofte tog han cyklen for at begive sig til Vestbirk for at fiske. Som lærling havde man en arbejdsuge på 6 dage og dermed var lørdag også en arbejdsdag om end der ikke var så meget at lave lige netop om lørdagen. Som lærling blev man derfor fra tid til anden sendt ud i baghaven eller til et friareal ved banen for at grave orm til Stougaards fiskeri. Det var der ingen der tog notits den gang, men i dag vil en sådan opgave naturligvis være helt uhørt for en lærling. Retfærdigvis skal det nævnes at Stougaard ofte inviterede Olav med på fisketurene.
Palle Ehrenreich
Den næste lærling i rækken var Palle Ehrenreich hvis far havde en møbelfabrik på Vestbirkvej. Palle havde egentlig ikke ambitioner om at skulle i lære som typograf, men da han ikke kunne tåle støv på grund af astma, lå det ikke i kortene at han skulle gå i faderens fodspor. Palle mor mødte en dag Marion Stougaard i byen, og damerne blev enige om, at det nok var bedst for Palle at han kom i lære på Østbirk Avis, og sådan blev det så.
Fodboldsnakken fyldte meget, og mange af byens lærlinge mødtes flere gange om ugen ved middagstid ved avisen for at snakke fodbold, men også for at se holdopstillingerne til de kommende fodboldkampe der blev offentliggjort i avisens udstillingsvindue. Således kom bl.a. Søren Eriksen der var i lære hos isenkræmmeren, og Anders Meldgaard der var i bagerlære, ofte forbi Østbirk Avis i middagspausen.
Niels Chr. Simonsen
Også Niels Christian Simonsen kan se tilbage på en herlig tid som lærling på Østbirk Avis. Niels Christian var vokset op lige overfor Østbirk Avis, og havde nærmest fået avisen ind med modermælken fordi der var tætte bånd mellem familien Simonsen og familien Stougaard. Niels Christian husker bl.a. Børge Holm, der blev hidkaldt når maskineriet skulle repareres eller serviceres. Snakken gik lystigt i trykkeriet, og Niels Christian husker at Preben havde øgenavne til alle i byen, men ikke noget ondsindet. Preben var god til at formulere sig, og han havde en kvik og velkvalificeret kommentar til stort set alt.
Tom Bording
Tom Bording der også var lærling på Østbirk Avis, døde for nogle år siden. Anna Grethe Bording der var gift med Tom, husker at Tom var meget glad for avisen og sin læretid. Marion Stougaard lavede bl.a. forskellige supper, og fra tid til anden blev man som lærling inviteret ind i privaten for at spise og få en snak.
Knud Nielsen
Knud Nielsen erindrer at mandag morgen som regel startede med at man drøftede weekendens fodboldresultater. Preben var en rigtig Østbirker, og han kastede sig over at skrive udførlige referater fra kampene til ugens avis, Hvis der i Horsens Folkeblad havde været billeder fra ØIF’s kampe sørgede han for at skaffe klicheerne så billederne kunne komme med i den lokale avis.
Ind imellem kom forskellige personer forbi for at tale om fodbold bl.a. Hroar Simonsen, Bent Edwardsen, Asger Sørensen mfl.
Der var naturligvis også de ugentlige rutiner med at få lavet ugens avis, og derudover var der også en del tryksager der skulle produceres.
De unge skoleelever der hjalp til
Østbirk Avis havde god hjælp fra nogle unge skoleelever (Ole Læborg og Allan Frandsen), der havde deres faste gang på trykkeriet i meget af deres fritid, hvor de gik til hånde. Ole og Allan blev efterhånden ret ferme til at betjene maskinen, og bundte og pakke aviserne.
Per ”Pedel” Hansen
Som næstsidste lærling kom Per Pedel Hansen i lære i 1977. Per beretter at han var en af de sidste der havde med blyet at gøre. Per husker Østbirk Avis som en fin arbejdsplads, og at Preben Stougaard var en meget behagelig mand at arbejde under.
Lars Rathleff Jørgensen
Den sidste der kom i lære, var Lars Rathleff Jørgensen. Lars døde i 2016, og det har ikke været muligt at få beretninger fra den tid hvor han var i lære.
Eickhoff -epoken
I 1960 anskaffede man sig en Eickhoff hurtigpresse, der senere fik en ”tilbygning” så man i stedet for håndpålægning af avisen fik fuldautomatisk optagning af aviserne, der endte i et falseværk som færdigfoldede aviserne så de var klar til pakning.
I 1975 blev avisens udgivelsesdag ændret til torsdag, og oplaget steg stille og roligt for at ende på 3000 i 1985.
Preben Stougaard kommer til
Da Peder Stougaards søn Preben blev færdig som soldat, kom han tilbage til avisen hvor han allerede som dreng havde taget del i arbejdet. I 1955 blev Preben Stougaard kompagnon med sin far, og efterhånden overtog han overtog gradvist driften af Østbirk Avis og Stougaards Bogtryk. Når man læser de gamle aviser, kan man ikke umiddelbart se hvornår Preben blev eneredaktør, da der stod redaktør P. Stougaard hele vejen igennem. Da Peder Stougaard fyldte 80 år den 27. januar 1963, var der dagen før et fødselsdagsportræt i Horsens Folkeblad, og her kan man læse at Preben havde overtaget Østbirk Avis den 1. januar samme år.
Peder Stougaard døde den 12. juni 1968, og hustruen Marion blev boende på Storegade 14 indtil hun døde den 9. juli 1973, hvor Annelise og Preben Stougaard flyttede fra Peder Skrams Gade 4 til bladhuset på Storegade.
Preben havde i 1962 mødt Annelise med hvem han blev gift i 1964. Annelise kom også til at tage aktiv del i avisens drift, bl.a. med at skrive regninger, ordne bogholderi- og ja, holde lidt styr på sin mand Preben og avisens lærlinge.
Der var et vældigt leben på avisen, og når butiksdøren åbnede, var der en fast tradition for at man skulle råbe ”det er mig” så Annelise og Preben eller lærlingen der opholdt sig i trykkeriet ikke skulle komme rendende ned i butikken, fortæller datteren Teena Stougaard.
Preben Stougaard var i ordets bedste betydning i original der ikke kærede sig meget om hvad andre mente om ham. Preben var sin egen og han kom i den grad til at sætte mange positive aftryk – ikke bare på Østbirk Avis men og på det lokale foreningsliv og navnlig som mangeårig holdleder for byens førstehold i fodbold. Preben var en ener der havde ordet i sin magt, og han var i mange år en fast taler når der blev afholdt fodboldafslutningsfester.
At Preben havde en særlig evne til at udtrykke sig i ord, gjorde at Østbirk Avis fik et lokalpatriotisk pift. Ingen kunne som Preben gengive højdepunkterne fra en fodboldkamp, og selv detaljerne i kampe der havde fundet sted for mange år siden mestrerede han til perfektion at berette om. Nekrologer var også et af Prebens specialer, og selv i sorgens stund kunne læserne trække lidt på smilebåndet når Preben på sin egen, men på en absolut respektfuld måde, mindedes en afdød lokal person i avisen.
Preben fik dog et stort problem fordi avisen voksede markant gennem 70’erne og først i 80’erne, og det blev efterhånden en stadig større opgave at få lavet avisen. Fra at være svingende i både sidehøjde og spalteantal, lå avisen i maksimumformatet i både højde og bredde. Det der i gamle dage prægede avisen, nemlig de gode historier fra lokalsamfundet fik mindre og mindre plads, efterhånden som annoncemængden steg. Sidetallet kunne af tidsmæssige årsager ikke forøges, og kun i særlige tilfælde gik avisen ud over de sædvanlige 4. Det var derfor en kolossal omvæltning for Østbirk Avis, da avisen den 7. november 1985 skiftede tryksted, format og sideantal.
Peder Stougaard bliver en del af Østbirk Avis
I 1985 var Prebens søn, Peder Stougaard, parat til at deltage i avisproduktionen. De gamle blytyper blev udskiftet med en fotosætter, og samtidig med at avisens sider blev i halv størrelse, blev sideantallet ubegrænset. Der blev atter plads til de lokale artikler, og avisen tog hurtigt form til den form vi kender i dag.
Den gamle Eickhoff trykmaskine blev sendt på pension og maskinen blev foræret til Industrimuseet i Horsens, hvor man den dag i dag, ved selvsyn kan se den og opleve den maskine, der i en menneskealder sørgede for at Østbirk Avis uge efter uge kunne udkomme Østbirk og omegn. Selvom maskinen er fra 1912 er den stadig fuld funktionsdygtig.
Med indførelsen af den nye teknologi blev det Peder Stougaard der fremadrettet stod for produktionen af avisen, der den 7. november 1985 fik sit nye format, men det var stadig Preben der ejede avisen.
Preben Stougaard dør – Anna Grethe Bording bliver redaktør
I februar 1991 kørte Preben Stougaard galt i sin bil på vej hjem fra Horsens. Ikke mange vidste hvor slemt det stod til, men Preben blev alvorligt kvæstet, og i flere måneder var han uarbejdsdygtig, hvilket avisens økonomi ikke kunne klare. Østbirk Avis måtte træde i betalingsstandsning, og da avisen udkom den 6. februar 1992, var det med Anna Grethe Bording som redaktør. Anna Grethes mand, Tom Bording var i 1970 blevet udlært på avisen, og hans hjerte bankede i den grad for avisen.
Prebens helbred var ikke godt, og han led stadig af følgerne efter det alvorlige trafikuheld året før. Nøjagtig 1 år og 1 dag efter trafikuheldet døde Preben Stougaard den 12. februar 1992 kun 59 år gammel. Med Preben Stougaards død mistede Østbirk en af de mest kendte og markante personligheder i Østbirks historie. Preben var elsket og beundret af mange – ikke mindst fordi han turde være sig til selv og stå ved det.
Peder Stougaard bliver redaktør
På trods af faderens død og Anna Grethe Bording som ansvarshavende redaktør, vedblev Peder Stougaard dog at være ankermanden der producerede avisen, og takket være hjælp fra familie og nære venner kunne Peder allerede året efter overtage Østbirk Avis, og dermed føre familiefirmaet videre. Da udgave nr. 18 udkom den 5. maj 1993 stod der atter P. Stougaard som ansvarshavende redaktør.
Da Peder overtog avisen, blev den gamle og upraktiske fotosætter udskiftet til et nyt fotosatssystem, der som det vigtigste element havde en hukommelse i form af disketter. På den gamle var det efter princippet ”alt om igen”, hvis noget gik galt under processen.
Dette system producerede avisen frem til 1997, hvor teknikken endnu engang krævede en udskiftning, og avisen gik nu over til Macintosh, så hele avisen kunne færdigproduceres på edb-skærm. I 1999 blev det nyeste Mac G3 system opstillet på avisen, og dermed var det muligt at producere og udsende avisen uden redaktøren skulle forlade redaktionslokalerne.
Avisens oplag tredobles
I perioden efter 1985 blev oplaget på avisen næsten tredoblet, og ved avisens 75-års jubilæum i 1999 var oplaget på 8565 eksemplarer. Den største oplagsudvidelse foretog Peder Stougaard i november 1994, da avisen gik fra 4200 til 7300 eksemplarer.
Peder Stougaard er utvivlsomt den redaktør der i hele avisens levetid har været den mest fremsynede redaktør, der tidligt indså nødvendigheden af at være med helt fremme rent teknologisk. Peder var allerede som ung meget vellidt i lokalbefolkningen, og også blandt aviskollegaer. Det var derfor en helt naturlig ting, at Østjydsk Avis og Bent Christensen rakte ud til Peder Stougaard - som Bent kaldte en ung og dygtig fremadrettet bladmand - da han i 2000 besluttede sig for at sælge Østjydsk Avis.
Østbirk Avis overtager Østjydsk Avis og bliver til Østbirk/Østjydsk Avis
Den 28. december 2000 udkom Østjydsk Avis for sidste gang efter at have eksisteret i 64 år, og den 6. januar var den nye Østbirk Avis/Østjydsk Avis en realitet.
Med overtagelsen af Østbirk Avis fik Gedved Kommune en ”landsdækkende avis” hvor læserne ugentligt blev orienteret om de lokale begivenheder. Med et oplag på 11021 eksemplarer, og en forpligtelse til at dække hele kommunen, gjorde livet som ansvarshavende redaktør mere byrdefuldt, og derfor var det også et løft for avisen, at ”Bogo” alias Bjarne Jensen fra Kattrup ”fulgte med” i overdragelsen.
Bogo
Bogo fungerede i mange år og nærmest indtil sin død den 23. april 2016, som avisens fotojournalist der kom rundt i hele kommunen, hvor han dækkede små som store begivenheder, hvilket gav avisen tyngde og relevant indhold, samtidig med at det frigjorde Peder så han kunne varetage andre vigtige opgaver for avisen.
Bogo var i mange år avisens repræsentant på Smukfest i Skanderborg, men da Bogo stort set ikke brød sig om andet musik end Aarhus Symfoniorkester, der spillede og stadig spiller om søndagen kl. 12.00, blev der lavet den ordning, at sønnen Dan Ingemann Jensen kom til at dække Smukfest til stor glæde for avisens læsere, der nu kunne nyde Dans anmeldelser af den musik faderen ikke kunne lide hvilket vil sige stort alt andet end den klassiske musik. Den dag i dag er Dan udstyret med pressekort fra Østbirk/Østjydsk Avis og han dækker således stadigvæk Smukfest.
Østbirk/Østjydsk Avis går online
Peder dækkede også mange lokale begivenheder, men han havde hele tiden fingeren på pulsen og var i den grad fremsynet når det gjaldt avisen udvikling.
Østbirk Avis gik online i starten af 00´erne, og det gjorde at man som ugeavis kunne være først med de lokale nyheder. Peder elskede at være først med de lokale nyheder, og han kunne stå op meget tidligt om morgenen for at lægge en nyhed på nettet for at være først med historien. Horsens Folkeblad haltede stadig mere og mere efter når det handlede om at få dækket nyhederne i Gedved Kommune, og da Folkebladet fjernede de lokale rubrikker i avisen i forbindelse med kommunesammenlægningen, var der nærmest frit spil for Østbirk/Østjydsk Avis.
Da Østbirk/Østjydsk Avis gik online var Peder Stougaard nærmest lige glad med den trykte avis fordi han som en af de første indså hvilke store udviklingsmuligheder der var for avisen på det felt. Undvære den trykte avis kunne Peder dog ikke, for det var stadig i den trykte version af avisen annoncekronerne lå.
Avisen bliver et familieforetagende
Med et stigende aktivitetsniveau var der brug for flere kræfter på avisen, og heldigt for Peder så valgte hans hustru Mette Stougaard at indtræde i driften i 2004.
I tiden frem til Peders død i 2018 formåede Mette og Peder at drive en god og rentabel avisforretning med et stadigt stigende oplagstal. I 2018 udkom avisen i 13000 eksemplarer. Med flid og dygtighed udviklede Mette og Peder Stougaard avisen til et stadigt mere levende og særdeles lokalt medie, til trods for at avisbranchen som helhed oplevede flere og flere lukninger.
Udover driften af Østbirk Avis var Peder en meget aktiv person på mange fronter. Når man var sammen med Peder under private former, oplevede man et spændende, sjovt og inspirerende menneske med en kolossal viden. Som sin far havde Peder ordet i sin magt, og Peder mestrede stort set alle genrer indenfor journalistikken. Som rimsmed var Peder også meget efterspurgt, og i mange år leverede han sange til utallige konfirmationer, bryllupper og runde fødselsdage.
Peder Stougaard som kampagneleder og spindoktor
Peder Stougaard var som sådan ikke politisk aktiv. Faderen Preben Stougaard var konservativ og aktiv i den lokale vælgerforening, men Peder holdt sig i starten lidt i baggrunden. Peder bakkede op om Borgerlisten for Østbirk og Omegn, og han fungerede i de år hvor Jens Glavind var politisk aktiv som kampagneleder, spindoktor og inspirator for Jens. Valgkampagner og valgplakater var Peder ansvarlig for, og der skal ikke herske tvivl om, at netop Peders indsats var en stor årsag til Borgerlistens store succes.
Peder Stougaard bliver syg og går aktivt ind i politik
I 2016 blev Peder syg, og hurtigt stod det klart at sygdommen var uhelbredelig. Peder fortsatte dog ufortrødent sit arbejde med avisen, og med opbakning fra Mette gik Peder ind i politik og blev Byrådskandidat for Venstre ved valget i 2017. Peder fik meget stor opbakning fra lokalbefolkningen, og kom med et meget flot stemmetal i byrådet – ikke fordi Peder var venstremand, men simpelthen fordi Peder nød bred opbakning fra lokalbefolkningen.
I 2018 begyndte sygdommen for alvor at sætte sig sine spor hos Peder, og han indså hvor det bar hen. Der var overvejelser om salg af avisen, men inden disse overvejelser førte til konkrete handlinger, sov Peder stille og roligt ind den 15. august 2018.
Med Peders død mistede Østbirk og Peders familie en helt enestående person, der nåede at sætte sig mange markante spor. Peder havde i de sidste leveår været meget aktiv i haludvidelsesprojektet der måske ikke udviklede sig til det man oprindelig havde haft i tankerne, men Peder havde fortjent at være med da man den 1. september 2018 inviterede til indvielse af den nye hal i Østbirk.
Mette Stougaard fortsætter som redaktør
Efter Peders død sad Mette Stougaard tilbage på avisen som redaktør. Mette flyttede fra Storegade 14, men det forhindrede hende ikke i at fortsætte avisens drift med god hjælp fra fotojournalist Jørn Kildall der i maj 2018 formelt blev tilknyttet til avisen som selvstændig freelancemedarbejder. Jørn Kildall kendte en del til avisen, idet han gennem en periode på 12 år havde været afløser for Bogo, og hjulpet til når der var behov for ekstra kræfter.
Jørn Kildall overtager Østbirk/Østjydsk Avis
Da Mette efter nogle få år på posten indså, at hun ikke kunne blive ved med at drive avisen, var det derfor naturligt at Jørn Kildall blev den nye ejer af avisen, og det skete med virkning fra 1. januar 2021.
Det er således Jørn Kildall der er ansvarshavende redaktør i forbindelse med avisens 100-års jubilæum, og hvordan historien fremover kommer til at udvikle, kan ingen gisne om. Sikkert er det, at det bliver stadig mere udfordrende at drive en lokalavis, men med lokal opbakning i bred forstand kan man håbe på at avisen vil fortsætte med at udkomme i mange år endnu til gavn for læserne og annoncørerne i hele udgivelsesområdet. Vi kan dårligt undvære vores lokalavis, så hermed en opfordring til at alle om også i fremtiden at bakke op om avisen. Østbirk/Østjydsk Avis betyder mere end man lige umiddelbart tror.
Stort til lykke med til Østbirk/Østjydsk Avis med de 100 år fra en trofast læser og stor fan af avisen.
Kilder: Mette og Peder Stougaard, Teena og Annelise Stougaard, Anders Glavind, Olav Rude Jensen, Palle Ehrenreich, Niels Christian Simonsen, Knud Nielsen, Anna Grethe Bording, Per ”Pedel” Hansen, Bent Christensen, Dan Ingemann Jensen, Hans Peder Petersen, Egnshistorisk Arkiv.
Fotos venligst udlånt af: Østbirk Avis, Familien Stougaard, Jens Glavind