Andreas Boesen
Man siger at et samfund skal kendes på hvordan det behandler sine svageste. På samme måde har vi det i Socialdemokratiet: vi vil måles på vores velfærdsområder i Horsens Kommune – f.eks. vores ældre der modtager hjemmehjælp.
Af Andreas Boesen, Gruppeformand
På vegne af den socialdemokratiske byrådsgruppe
Hver dag løser mange sundhedsfaglige faggrupper en kæmpe opgave i at tage hånd om vores ældre og sårbare seniorer. Og de gør det godt. Gentagne borgerundersøgelser viser stor tilfredshed med vores medarbejders omsorg og pleje.
I Socialdemokratiet er vi optaget af hvordan vores ældrepleje ser ud i fremtiden. Om 5, 10 og 15 år. Selvom vi gør det godt i dag, skal vi altid afdække om vi kan gøre det bedre i morgen. Men hvordan ser i morgen så egentlig ud?
Et stadig stigende antal borgere får behov for hjemmepleje. Borgernes behov bliver mere og mere kompleks og dygtige sundhedsfaglige medarbejdere ser ud til at blive en mangelvare.
Derfor mener vi, at vi sammen skal afdække nye veje i hjemmeplejen. Se på hvordan hjemmeplejen arbejder og hvordan den er organiseret.
Vi har stor tiltro og tillid til medarbejderne og deres faglighed. Det er dem der møder Fru Hansen når hun er allerdårligst og måske har behov for en varm hånd at holde eller en sludder over en kop kaffe. Begge dele noget der hænger dårligt sammen med besøgstider og vagtskemaer.
Derfor ønsker vi – i samarbejde med vores medarbejdere - at teste en ny måde at organisere og levere hjemmepleje i mindre selvstyrende teams. Vi ønsker at tildele teamet en pulje penge som teamet råder over til selv at kunne vurdere hvad Fru Hansen eller Fru Jensen har af ekstra behov – sammen med borgerne.
Vores visitatorer er uundværlige, men de akutte behov, ja der er det medarbejderne derude, der kender borgerne bedst.
Formålet med en ny tilgang er, at der kan skabes mere tid til samvær med den enkelte borger, at den enkelte medarbejder får større ansvar til mere selvstændigt at varetage sit arbejde i dialog med den enkelte borger, og at der skabes mere attraktive arbejdsfællesskaber og bedre trivsel i hjemmeplejen.
Denne nye tilgang skal selvfølgelig udvikles og teste i samarbejde medarbejdersystemet og faglige organisationer, og vi er klar til at investere ressourcer i et sådant forsøg. Succeskriteriet er at medarbejdere og borgere oplever et løft og kun hvis det er tilfældet kunne forsøget udrulles yderligere.
Vi vil gerne kendes på hvordan vi behandler vores ældre. Derfor går vi til budgetforhandlingerne i september med ønsket om nye veje i hjemmeplejen, og vi håber at byrådets øvrige partier vil bakke op herom.