
I marts 1944 flygtede 76 officerer gennem en 100 m lang tunnel fra den tyske krigsfangelejr Stalag Luft III. Fem år senere flygtede Carl August Lorentzen ene mand gennem en 18 m lang tunnel fra Statsfængslet i Horsens. Var Lorentzen inspireret? Museumschef Anne Bjerrekær udtaler: ”Hvem ved, men det er fristende at lege med tanken om, at Lorentzen, som allerede under besættelsen var kendt som flugtkonge, havde bidt mærke i efterretningerne om Den store Flugt fra Stalag Luft III.”
Stalag Luft III i Horsens
Fængselsmuseet i Horsens og P.O.W. Camps Museum i Żagań, Polen har i anledning af Aarhus 2017 samarbejdet om at udforske ligheder og forskelle mellem de to flugter, motiverne bag, de mange udfordringer undervejs og de efterfølgende konsekvenser for flugtfangerne.
Fængselsmuseet har tidligere i år åbnet udstillingen ’Lorentzens Tunnel’, men har ikke kunnet flytte krigsfangelejren Stalag Luft III til Horsens, så man har gjort det næstbedste. Fængselsmuseets gæster kan på store touchskærme gå på virtuel opdagelse i Stalag Luft III, få de vigtigste historier og se arkivbilleder fra dengang, lejren var i funktion under 2. verdenskrig.
Rundvisninger
På en af Fængselsmuseets efterårsrundvisninger kan man høre om flugt fra Horsens til Stalag Luft III. På en tur rundt i museet er samlet en stak flugtfortællinger fra fængslets lange historie, som ikke har været fortalt før, og det hele krones af med en virtuel tur til krigsfangelejren Stalag Luft III i Polen og naturligvis også en ganske virkelig tur ned under fængslets forgård, hvor man følger Lorentzen i hans tunnel ud i friheden.
Flugtfortællinger ude og inde
Med et skattekort i hånden kan du også selv gå på opdagelse og finde flugtfortællinger både inde i museet og ude på fængslets udeområde. I museet kan du bl.a. se nogle af de kreative flugtredskaber, som fangerne konstruerede, og på udeområdet kommer du rundt til steder, hvor fangerne flygtede fra.
Lav din egen flugtfilm
Dagen kan krones af med et besøg i Fængselsmuseets helt nye Insero mediaLab, hvor du kan gentænke Lorentzens flugt, planlægge din helt egen flugtfortælling, skabe en film ved hjælp af stop motion, og – hvis du har lyst – få den vist i Fængselsmuseet og på museets YouTube-kanal.